Mišel: U Granadi smo razgovarali o situaciji na KiM

Govoreći o proširenju Evropske unije, Mišel je rekao da su ranije već donete strateške odluke u vezi sa tim pitanjem.

06.10.2023. 18:11
  • Podeli:
Tan2023-10-0609171687_4 šarl mišel AP PhotoFermin Rodriguez-651fceaf7d3f5.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Fermin Rodriguez

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da se na samitu u Granadi, između ostalog, razgovaralo o situaciji na Kosovu i Metohiji, dodavši da se nada rešenju sukoba između Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, nakon tih sastanaka Evropska unija bolje razume šta treba da uradi u narednim mesecima.

"Ova politička platforma je pokazala da Evropska unija mora da sarađuje sa liderima evropskih zemalja koje su takođe u Evropi. Ovaj sastanak nam je dao početnu platformu za te razgovore", rekao je Mišel na konferenciji za medije.

Govoreći o proširenju Evropske unije, Mišel je rekao da su ranije već donete strateške odluke u vezi sa tim pitanjem.

Kako je rekao, potrebno je odgovoriti na tri pitanja: kako formirati politički okvir za proširenje, kako i na koji način delovati zajedno i kako obezbediti budžet za to.

On je dodao da su se poslednjih godina dogodile razne krize.

"Svedočili smo različitim krizama koje su pogodile Evropu i svet - klimatske promene, korona virus i ruska agresija na Ukrajinu koja je dovela i do negativnih ekonomskih posledica", rekao je predsednik Evropskog saveta.

Istakao je da EU mora više da ulaže u sopstvenu ekonomiju, odbranu i energetsku autonomiju, dodavši da je potrebno sarađivati i sa zemljama van Evrope.

"Mi verujemo u multipolaran svet", poručio je Mišel.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()