Mladi francuski političar srpskog porekla ušao u Evropski parlament

Mladi francuski političar srpskog porekla Aleksandar Nikolić (36) novi je poslanik Evropskog parlamenta

10.06.2024. 16:22
  • Podeli:
aleksandar nikolić Nacionalno okupljanje xaleksandar_nikolic28-66670bf90b3ec.webp Foto: x@aleksandar_nikolic28

Aleksandar Nikolić je politička zvezda u usponu i nalazio se na 19. mestu na izbornoj listi stranke krajnje desnice Nacionalno okupljanje koju predvode Žordan Bardela i Marin le Pen.

Nacionalno okupljanje, podsetimo, osvojilo je 31,5 odsto glasova na izborima za Evropski parlament dok je Renesansna partija aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona osvojila dvostruko manji broj glasova. Socijalisti su osvojili nepunih 14 odsto.

Makron je odmah nakon objavljivanja rezultata raspustio parlament i zakazao vanredne izbore već za 30 jun.

Nikolić zajedno sa Andrejom Kotarcem čini dvojac sa srpskim korenima u Nacionalnom okupljanju. Kotarac je inače bio 35. na listi za izbore.

Aleksandru je otac Srbin iz Ćuprije dok mu je majka poreklom iz Portugala. Otac je dvoje dece.

Nikolić je na poslednjim regionalnim izborima je ušao u drugi krug i za malo mu je izmaklo mesto prvog čoveka regiona Centar-Dolina Loare. Mladi političar je poznat kao veliki kritičar politike francuskog predsednika Makrona.

"Emanuel Makron smatra Francuze za idiote jer predsednik Francuske smatra da kasting i identitet osoba čine politiku. Francuzi ne mogu više da gledaju kako se smanjuje njihova kupovna moć i ne mogu više da gledaju cifre nebezbednosti koje se povećavaju", rekao je Nikolić nakon izbora Gabrijela Atala za premijera.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()