Moldavija dobila novu vladu i premijera

Prošle nedelje je pala kompletna moldavska vlada

16.02.2023. 16:52
  • Podeli:
dorin rečean reuters-63ee50f4434ba.webp Foto: Reuters

Dorin Račean danas je postao novi moldavski premijer nakon što je parlment ove zemlje izglasao poverenje njegovoj novoj vladi.

Novi moldavski premijer obećao je da će oživeti ekonomiju i slediti zacrtani kurs ka Evropskoj uniji. Moldavija je dobila status zemlje kandidata zajedno sa Ukrajinom 23. juna prošle godine, po ubrzanom postupku, što je dovelo do salvi negodovanja na Zapadnom Balkanu gde zemlje poput BiH na takav status su čekale godinama.

Kako navodi Rojters, Rečeana je predsednica Maja Sandu predložila da zameni Nataliju Gavrilcu.

Prethodna vlada Gavrilice podnela je  ostavku 18 meseci nakon što je preuzela vlast, a taj periodo obeležili su ekonomska previranja i navodna uplitanja Rusije u unutrašnju politiku Moldavije.

Rečean je rekao da planira nastavak puta Moldavije ka Evropskoj uniji i dodao da će prioriteti njegove vlade biti red i disciplina, oživljavanje ekonomije, mir i stabilnost.

Moldavska premijerka Natalija Gavrilica podnela je prošle nedelje ostavku, što je, prema ustavu te zemlje, znači da je pala cela vlada.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()