Možda ima preživelih na brodu? Ističu ključna 24 časa, italijanski ronioci biju bitku s vremenom

Postoji poslednja minimalna šansa da su nestali uspeli da nađu tzv. vazdušne džepove u potonulom brodu

20.08.2024. 17:58
  • Podeli:
jahta palermo italija AP PhotoLucio Ganc tanjug-66c4bcdae6c98.webp Foto: AP PhotoLucio Ganc/Tanjug

U potragu za preživelima na jedrilici Bajezijan uključili su se i ronioci, ali od šestoro nestalih za sada ni traga ni glasa. Operacija spasavanja ulazi u poslednje sate od ključnih 24h koliko se obično u ovakvim situacijama daje šanse da se pronađu preživeli.

Luksuzna jahta britanskog tehnološkog maga Majka Linča potonula je u tornadu kod italijanske obale, a među nestalima je sam Linč, njegova 18-godišnja ćerka i još četvoro drugih putnika. Jedna je osoba proglašena mrtvom, a među nestalima su i predsednik "Morgan Stenli" banke Džonatan Blumer i advokat Kris Morvilo.

Nik Sloun, inženjer koji je vodio operaciju spasavanja na olupini broda "Kosta Konkordija" 2013. kaže da su spasioci koji traže preživele ušli u "kritična" 24 sata, jer su neki možda zarobljeni u vazdušnim džepovima unutar broda.

Marko Tilota, ronilac iz koji koordiniše potragu i spasavanje, rekao je da timovi kontinuirano rone od sinoć od 23.30.

On je rekao da se uvek nadaju da će pronaći preživele, ali da su uslovi ispod vode teški.

Jahta se bukvalno prevrnula naopako u tornadu i stoji netaknuta na morskom dnu, ali je vremena jako malo za spasavanje, tvrdi ronilac koji kaže da pod vodom mogu da ostanu najduže 12 minuta, koliko im je potrebno da siđu do broda i vrate se nazad, što realno znači da imaju samo po 10 minuta da pretražuju unutrašnjost broda.

Ronioci su ušli u salon preko merdevina i sada pokušavaju da pronađu najbolju pristupnu tačku za ulazak u ostatak jahte.

Italijanski list "Il Messagero" je preneo da su ronioci takođe uspeli da otvore rupu sa strane. Oni su identifikovali stakleni prozor kroz koji su mogli da uđu. Spolja je nemoguće videti unutrašnjost jahte, što dodatno otežava potragu.

Spasilačka ekipa je već pretražila komandni most, koji je "pun električnih kablova", ali niko u okolini nije pronađen.

"Prostori unutar plovila su veoma mali i ako naiđete na prepreku, veoma je komplikovano krenuti napred, kao što je veoma teško pronaći alternativne rute", kažu spasioci.

Na brodu su bile 22 osobe kada je oluja pogodila Palermo, uključujući 12 putnika i 10 članova posade. Jedno telo je pronađeno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()