MSP će u petak odlučiti o hitnim merama u Gazi tokom suđenja Izraelu za genocid

Južna Afrika je zatražila od MSP-a da naredni hitnu obustavu razorne izraelske vojne kampanje u Gazi

24.01.2024. 20:31
  • Podeli:
međunarodni sud pravde u hagu profimedia-659425ea2889a.webp Foto: Profimedia

Sudije Međunarodnog suda pravde (MSP) će u petak odlučiti da li će odobriti hitne mere protiv Izraela nakon optužbi Južne Afrike da je operacija izraelske vojske u Pojasu Gaze genocid koji prevodi Izrael.

Vrhovni sud Ujedinjenih nacija danas je saopštio da će veće od 17 sudija doneti svoju odluku 26. januara u 12:00 GMT.

Prema prethodno donetoj presudi, MSP se 26. januara neće baviti glavnim pitanjem genocida, već će samo razmotriti moguće hitne mere za Pojas Gaze, kako bi se sprečilo da se konflikt pogorša dok sud pregleda ceo predmet, što je proces koji obično traje godinama.

Ranije ovog meseca, Južna Afrika, zatražila je od MSP-a da naredni hitnu obustavu razorne izraelske vojne kampanje u Gazi, piše Rojters.

Južnu Afriku je, u međuvremenu, na različite načine podržalo 30 zemalja i organizacija, uključujući Sloveniju i Tursku.

Izrael je odbacio optužbe o genocidu kao " iskrivljene" i rekao da ima pravo da se brani i je ciljao je militante Hamasa, ne palestinske civile.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()