Na nuklearku Zaporožje palo 12 ukrajinskih projektila

Udari na Zaporožje izvedeni su prvi put od septembra

20.11.2022. 08:37
  • Podeli:
Zaporožje Ukrajina nuklearna elektrana reuters.jpg Foto: Reuters

Prvi put od septembra ukrajinske oružane snage izvele su danas 12 udara na Nuklearnu elektranu Zaporožje, izjavio je Renat Karča, savetnik generalnog direktora ruske kompanije Rosenergoatom.

"Danas, u periodu od 17.15 do 17.41 dvanaest projektila pogodilo je deo postrojenja nuklearne elektrane Zaporožje", izjavio je Karća za TV kanal Rusija 24, prenosi TAS S.

Karča je istakao da je bazen, koji je deo sistema za hlađenje NE, pogođen šest puta.

Istovremeno, administracija Zaporoške oblasti smenila je gradonačelnika Energodara Aleksandra Volgu.

"Volga je razrešen svojih dužnosti i zabranjen mu je dalji boravak na teritoriji te oblasti", rekao je izvor za TASS, koji tvrdi da je gradonačelnika dekretom razrešio guverner Jevgenij Balicki.

Volga nije potvrdio da je razrešen dužnosti, rekavši za TASS da je na odmoru.

Ruska agencija nije navela razlog zbog kojeg je Volga smenjen.

Energodar je grad na istočnoj obali Dnjepra u regionu Zaporožje gde se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi koja je od marta pod kontrolom ruskih snaga, ali u njoj rade ukrajinski tehničari.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage Kijeva 2. septembra pokušale da zauzmu Zaporošku nuklearku, iako su u njoj tada bili prisutni inspektori iz IAEA, Međuarodne agencije za nuklearnu energiju.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()