Na zahtev Ukrajine: U Finskoj uhapšen elitni borac 'Vagnera'

Borio se u Ukrajini od 2014.

25.08.2023. 15:31
  • Podeli:
vagner grupa Prigozhin Press Service via AP via Tanjug-649adc03a4619.webp Foto: Prigozhin Press Service via AP/Tanjug

I dok se još utvrđuju okolnosti pod kojima je poginuo Jevgenij Prigožin, vođa paravojne grupacije Vagner, na Telegramu je objavljeno da je jedan od elitnih boraca ove grupe priveden u Finskoj i to na ukrajinski zahtev.

Navodno je reč o Janu Petrovskom koji je jedan od osnivača grupe i vođa jedinice koja je od prošle godine pod sankcijama Evropske unije i SAD, prenosi Rojters.

Kako javljaju strani mediji, Petrovski se borio u Ukrajini još od početka ratnih sukoba u toj zemlji odnosno od 2014. godine.

Ukoliko Ukrajina podnese takav zahtev, mogao bi biti izručen Kijevu.

Zvaničnik okružnog suda u Vantai blizu Helsinkija izjavio je da očekuje da sud produži pritvor Petrovskom, koji koristi i ime Vojislav Torden, na zahtev finskog Nacionalnog istražnog biroa. Za njega je naloženo pritvaranje zbog sumnje da je ''podržavao terorizam''.

Ranije danas ruska novinska agencija RIA citirala je rusku ambasadu u Helsinkiju da je upoznata sa pritvaranjem ruskog državljanina u Finskoj na zahtev Ukrajine i da preduzima korake da ponudi konzularnu pomoć.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()