Najmanje pet osoba stradalo posle uništavanja brane, mine velika opasnost za civile

Osim nagaznih mina za neprijateljsku vojsku, obe strane su koristile i veliku količinu artiljerijskih granata i protivtenkovskih mina

08.06.2023. 12:19
  • Podeli:
Kahovka brana_Foto Reuters-6481ab35b85db.webp Foto: Reuters

Pet osoba je poginulo nakon rušenja brane hidroelektrane Kahovska u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine, izjavio je načelnik gradskog okruga Novokahovka Vladimir Leontjev. On je naveo da je danas potvrđeno da se od sedam osoba koje su vođene kao nestale, njih pet udavilo, prenose RIA Novosti.

"Sada evakuišemo preostalu dvojicu“, rekao je Leontjev.

Mine koje plutaju rekom Dnjepar posle uništavanja brane u Novoj Kahovki mogu da predstavljaju veliku opasnost za civile širom južne Ukrajine narednih decenija, saopštio je danas Crveni krst.

Ukrajina je optužila Rusiju za dizanje u vazduh, dok je Moskva poručila da da je Ukrajina sabotirala branu po nalogu Zapada, kako bi se smanjile zalihe vode Krimu i kako bi se sklonila pažnja sa posrnule kontraofanzive.

Neki ruski zvaničnici, međutim, kažu da je moguće da se brana urušila, a vode su, takođe, razlile veliki broj mina postavljenih tokom 15-mesečnog rata i niko ne zna gde su: moguće je da su i dalje u minskim poljima, ali je isto tako moguće da su u rečnom mulju ili na poljoprivrednim poljima, baštama ili putevima na velikoj površini.

"U prošlosti, znali smo gde leži opasnost. Sada, ne znamo. Jedino što znamo je da su negde nizvodno. Sa jezom dočekujemo vesti koje stižu", rekao je šef Jedinice za dekontaminaciju oružja pri Međunarodnom komitetu Crvenog krsta Erik Tolefsen.

Osim nagaznih mina za neprijateljsku vojsku, obe strane su koristile i veliku količinu artiljerijskih granata i protivtenkovskih mina.

"Tačan broj mina u Ukrajini nije poznat. Znamo samo da ih je veoma mnogo", rekao je Tolefsen.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()