Najvažniji sastanak G7 ove godine: Papa Franja prvi put prisustvuje, a to nije jedino iznenađenje

Očekuje se da će lideri G7 odobriti plan da Ukrajini obezbede zajam od 50 milijardi dolara od kamate na zamrznuta ruska sredstva na Zapadu.

13.06.2024. 09:59
  • Podeli:
2024-06-12T105602Z_118782439_RC2M98APSKZD_RTRMADP_3_G7-SUMMIT-PREPARATIONS samit G7 italija reuters-666aa6c61b74f.webp Foto: Reuters

Najvažniji sastanak G7 ove godine održava se danas i sutra u Pulji u Italiji i to će biti prvi put u istoriji da papa prisustvuje jednom takvom skupu.

Jedna od najvažnijih tema samita je rat u Ukrajini, ali će neke od tema biti i klimatska kriza, Afrika zbog pitanja ilegalnih migracija, kao i Bliski istok, ali i veštačka inteligencija o kojoj će govoriti i papa, navodi BBC.

Očekuje se da će lideri G7 odobriti plan da Ukrajini obezbede zajam od 50 milijardi dolara od kamate na zamrznuta ruska sredstva na Zapadu.

G7 je odlučan da poveća pomoć Ukrajini u oružju, preneo je Blumberg, navodeći da će sa samita biti apelovano na Kinu da prestane da podržava Rusiju u ratu sa Ukrajinom davanjem tehnologije i delova naoružanja.

Na kraju sastanka će biti izdata izjava od oko 30 stranica koja je načelno već pripremljena i usvojena.

Samit se održava u ekskluzivnom rizortu Borgo Enjacija u kojem je bezbednost  na najvišem nivou, a Šengenski sporazum je suspendovan na tri dana.

Papa Franja na samit stiže sutra kada će se govoriti o veštačkoj inteligenciji i učestvovaće u diskusiji, upozoravajući da njeno korišćenje može da predstavlja opasnost po etiku i ljudska prava, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Samitu će, pored lidera G7, prisustvovati i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, kao i član kraljevske porodice Saudijske Arabije Bin Salman, indijski premijer Narendra Modi, brazilski predsednik Lula da Silva, kao i argentinski Havijer Milej.

Biće prisutni i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, OEBS-a Matijas Korman, kao i direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva, predsednik Svetske banke Adžaj Banga, kao i predsednici afričkih zemalja, Ujedninjenih Arapskih Emirata i Mauritanije.

Italijanski predsednik Serđo Matarela i premijerka Đorđa Meloni dočekaće večeras predsednike SAD, Kanade, Francuske, Nemačke, Japana, Velike Britanije, kao i predstavnike EU, a zatim će prisustvovati inauguracionoj večeri u Brindiziju.

Proizvođač sladoleda Vinćenco Janakone kreirao je povodom samita G7 u Pulji sedam novih ukusa sladoleda, po jedan za svaku članicu G7. Janakone je rekao da bi voleo da delegacije probaju nove ukuse i da bio vrhunac njegovog života kada bi bili dodati na jelovnik u Borgo Enjaciju.

"Mislim da se to neće dogoditi - ali nikada ne reci nikad", rekao je Janakone.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()