Nakon smene zbog korupcije: Zelenski naložio novom ministru odbrane da vrati poverenje u vojsku

Umerov je zamenio Reznikova na mestu ministra odbrane Ukrajine

07.09.2023. 15:47
  • Podeli:
umerov zelenski reuters-64f9d44ab1dae.webp Foto: Reuters

Nakon čistke u samom ukrajinskom vojnom vrhu i smene dosadašnjeg ministra odbrane Oleksija Reznikova, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je poruku svom novom ministru odbrane Rustemu Umerovu da smanji birokratiju i poveća poverenje u svoj resor nakon niza optužbi za korupciju.

Predstavljajući Umerova visokim vojnim i odbrambenim zvaničnicima, dan nakon što je parlament odobrio njegovo imenovanje, Zelenski je postavio prioritete za njega, među kojima su razvoj međunarodne saradnje i usmeravanje Ukrajine ka članstvu u NATO-u.

„Potrebno nam je više poverenja. Poverenje u odluke koje se donose, poverenje u nabavke, poverenje u snabdevanje“, rekao je Zelenski.

„Potrebna nam je nova filozofija odnosa prema ukrajinskoj vojsci, ljudi nisu za jednokratnu upotrebu", rekao je Zelenski. 

Umerov je rekao da će među njegovim prioritetima biti da njegovo ministarstvo postane glavna institucija za koordinaciju odbrambenih snaga, kao i veće vrednovanje vojnika, razvoj vojne industrije Ukrajine i borbu protiv korupcije. 

Rekao je i da ima za cilj da ojača međunarodnu koaliciju saveznika Ukrajine i da sklopi „čak i neočekivana partnerstva”. 

Podsetimo, Umerov (41) je na mestu ministra odbrane zamenio Oleksija Reznikova koji je smenjen nakon optužbi za korupciju koje su na račun tog ministarstva izneli ukrajinski mediji, uglavnom u vezi sa nabavkama. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()