Nakon što su talibani zabranili proizvodnju opijuma u Avganistanu: Crni rekord preuzela jedna azijska zemlja

Talibanska zabrana je dovela do pada od 95 odsto u gajenju maka za dobijanje opijuma

12.12.2023. 10:05
  • Podeli:
mak pixabay-657822222776f.webp Foto: Pixabay

 Južnoazijska država Mjanmar najveći je proizvođač opijuma u svetu, prema izveštaju Agencije UN objavljenom danas.

Mjanmar je prestigla Avganistan, gde su talibani zvanično uveli zabranu na proizvodnju opijuma, saopštila je Agencija UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC), preneo je AP.

Talibanska zabrana je dovela do pada od 95 odsto u gajenju maka za dobijanje opijuma, istakao je UNODC prošlog meseca. Opijum, od koga se kasnije prave morfijum i heroin,  dobija se iz cvetova maka.

Od 2022. do 2023. godine, proizvodnja nelegalnih useva maka povećala se za 18 odsto, na 47.1000 hektara, pokazao je novi dokument UNODC.

"Iako se oblast na kojoj se gaji mak nije vratila na istorijski maksimum od blizu 58.000 hektara, kako je bilo 2013. godine, nakon tri uzastopne godine rasta, gajenje maka u Mjanmaru se širi sve više", kaže se u dokumentu.

Procenjuje se da se dobije 22,9 kilograma opijuma po hektaru, čime je oboren rekord iz 2022. godine. Nasilna politička previranja u Mjanmaru dovela su do povećanja proizvodnje opijuma.

Izveštaj Agencije UN navodi da je gajenje maka u jugoistočnoj Aziji usko povezana sa siromaštvom, nedostatkom rada vladinih institucija, i izazovima poput političke nestabilnosti i nestabilne makroekonomije.

UNODC ističe da je prosečna cena koja se plaća uzgajačima opijuma povećana za 27 odsto, na 355 dolara po kilogramu.

To znači da su uzgajivači zaradili za oko 75 odsto više nego prošle godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()