"Napadaju" ih voćem i povrćem: Španske kamiondžije traže zaštitu zbog francuskih poljoprivrednika

CETM je naročito ukazao na akcije na naplatnoj rampi u Buluu, na nekoliko kilometara od španske granice

01.02.2024. 15:33
  • Podeli:
protesti francuskih poljoprivrednika, francuska, poljoprivrednici - 27 jan 2024 - AP Photo Fred Scheiber Tanjug-65bbabab2c4fa.webp Foto: AP Photo/Fred Scheiber/Tanjug

Španski prevoznici zatražili su danas od vlasti da garantuju slobodno kretanje robe i stanu na kraj "napadima“ na vozače kamiona u Francuskoj, gde poljoprivrednici tokom protesta na putevima prosipaju tovare uvoznog voća i povrća i ne dozvoljavaju prolaz stranim kamionima.

"Svakodnevno se pljačkaju naši kamioni (...) Vozači se plaše da putuju jer im demonstranti prete i vređaju ih“, saopštila je Španska konfederacija za transport robe (CETM), jedna od glavnih organizacija u transportnom sektoru, prenosi Figaro.

Španski prevoznici su podsetili na "napade" i "bezumno nasilje" na barikadama koje su organizovali francuski poljoprivrednici nezadovoljni, između ostalog, niskim otkupnim cenama njihovih proizvoda i nelojalnom konkurencijom iz inostranstva.

CETM je naročito ukazao na "akcije na naplatnoj rampi u Buluu, na nekoliko kilometara od španske granice" i osudio, kako tvrdi, pasivnost francuske policije prema napadima na španske kamione.

Protesti poljoprivrednika u Francuskoj dobijaju na zamahu poslednjih nedelja. Demonstranti blokiraju ključne autoputeve zaustavljajući saobraćaj traktorima, stogovima sena i gomilama stajnjaka. 

Poljoprivrednici takođe zasipaju prefekture i vladine zgrade stajnjakom i otpadom. 

Oni zahtevaju prepoznavanje značaja njihovih aktivnosti i osuđuju politiku vlade u sektoru poljoprivrede, koja ih, po njihovom mišljenju, čini nekonkurentnim.

Poljoprivrednici se protive uvozu poljoprivrednih proizvoda, ograničenju upotrebe vode za navodnjavanje, povećanju cene dizel goriva, kao i restriktivnim merama zaštite životne sredine i sve većem finansijskom opterećenju proizvodnje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()