Napadi Ukrajinaca sve ozbiljniji: Rusija planira da "pancirima" štiti rafinerije nafte od dronova

Artem Verhov je dodao da je uvek moguće "preusmeriti tokove goriva ako se pokvari neka oprema"

19.03.2024. 17:59
  • Podeli:
rafinerija Lukoil Nižnji Novgorod, napad ukrajinaca dronovima, 7 feb 2023 - profimedia-65f9c42debb1b.webp Foto: Profimedia

Ministarstvo energetike Rusije saopštilo je danas da namerava da štiti svoje rafinerije nafte od napada dronovima postavljanjem protivvazdušnih, raketnih i topovskih sistema "pancir".

Direktor odeljenja za razvoj gasne industrije Ministarstva energetike Artem Verhov naveo je da te mere bezbednosti, odeljenje koje vodi, razvija zajedno sa Nacionalnom gardom Rusije, preneo je Komersant. 

"O bezbednosti se razgovara i radi na tome, a postoji i za to zakonodavna inicijativa", kaže on.

Dodao je da je uvek moguće "preusmeriti tokove goriva ako se pokvari neka oprema".

"Najvažnije je da nas Ruske železnice ne iznevere", rekao je Verhov, prenosi  Interfaks.

Nekoliko velikih ruskih rafinerija je poslednjih nedelja napadnuto dronovima, pa je zbog jednog takvog udara 12. marta i požara koji je usledio, obustavljena prerada nafte u rafineriji "Lukoil" u oblasti Nižnji Novgorod.

Dan kasnije, takođe zbog napada dronom, prekinut je rad u Novošahtinskoj rafineriji nafte u Rostovskoj oblasti.

Iz istog razloga 16. marta izbio je požar u rafineriji  u Sizranu u Samarskoj oblasti, kao i sutradan u Rafineriji nafte Slavjanski na Кrasnodarskoj teritoriji, navodi Komersant.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()