NATO potvrdio: Naredne godine održaće se najveće vojne vežbe od Hladnog rata

Očekuje se da će na vežbama učestvovati i Švedska, čiji zahtev za stupanje u NATO još uvek nisu konačno odobrile Turska ni Mađarska

16.09.2023. 20:30
  • Podeli:
zastave_nato_anadolija 1-63e2759b2dc47.webp Foto: Anadolija

NATO namerava da u 2024. godini održi najveću kolektivnu vojnu vežbu od Hladnog rata "Stedfast defender" u kojoj će učestvovati preko 40.000 vojnika iz raznih zemalja-članica, a manevri će biti održani na teritoriji Nemačke, Poljske i tri zemlje Baltika, izjavio je šef vojnog komiteta Alijanse Rob Bauer.

On je takođe rekao i da Alijansu očekuje "nova era kolektivne odbrane".

"Naredne godine organizovaćemo najveće manevre kada je reč o kolektivnoj odbrani još od vremena Hladnog rata. Preko 40.000 vojnika iz raznih zemalja će učestvovati", rekao je on.

Inače, manevri "Stedfast defender“ su vojne vežbe u okviru kojih se uvežbava kolektivna odbrana i ti manevri organizuju se na regularnoj osnovi.

Kako je prethodno pisao "Fajnenšl tajms", planirano je da u okviru ovih vežbi bude sprovedeno od 500 do 700 zadataka za izvršavanje vazdušnih borbi, a učestvovaće više od 50 brodova i oko 41 hiljada vojnika.

Očekuje se da će na vežbama učestvovati Švedska, čiji zahtev za stupanje u NATO još uvek nisu konačno odobrile Turska ni Mađarska.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()