Nebenzja: Optužbe za napad na bolnicu u Kijevu su dvostruki standardi

Na odgovornost pozvane i norveške vlasti, koje su prenele instalaciju NASAMS u Ukrajinu, uz pitanje da li su njom odobrile napade na dečju bolnicu

09.07.2024. 20:52
  • Podeli:
ruski napad na dečju bolnicu Okmatdit u kijevu, kijev - 8 jul 2024 - foto Reuters-668d7bc793cf7.webp Foto: Reuters

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja ocenio je danas da su optužbe UN na račun Rusije za napad na bolnicu "Okmatdit" u Kijevu "manifestacija dvostrukih standarda". Nebenzja je naveo da se sastao sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i da je mu je preneo istu poruku.

Prema njegovim rečima, Savet bezbednosti UN je uvučen u "prljavu propagandnu kampanju Kijeva". On je takođe upitao kako je ukrajinska protivvazdušna odbrana propustila pet udara na postrojenje koje se nalazi 2 kilometra od bolnice, ali je pogodila medicinsku ustanovu, prenose Izvestija.

"Da li gospodin Žovnir (generalni direktor dečje bolnice Okmatdit) razume da je u pitanju ruska raketa, od zgrade ne bi ostalo ništa? Deca i odrasli bi bili mrtvi, a ne povređeni", naglasio je Nebenzja.

On je pozvao na odgovornost i norveške vlasti, koje su prenele instalaciju NASAMS u Ukrajinu i pitao da li su njom odobrile napade na dečju bolnicu.

Prethodno je Nebenzja izjavio da se raketno sletanje u blizini bolnice moglo izbeći da Ukrajina nije postavila PVO sisteme u stambenim naseljima.

Ranije danas, vojni ekspert, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk, rekao je da je raketa protivvazdušnog raketnog sistema (SAM) NASAMS koja je pala na zgradu bolnice u Kijevu proizvedena u Norveškoj. 

Prema njegovom mišljenju, Oružane snage Ukrajine postavile su sistem u stambeni prostor, a kada su rakete Oružanih snaga Rusije počele da napadaju vojno-industrijske objekte, raketa je počela da cilja na njih, "ali duž putanje je udarila u kuće, uključujući i bolnicu".

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je izjavio danas da Oružane snage Rusije ne napadaju civilne ciljeve u Ukrajini, već isključivo vojnu infrastrukturu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()