Neće priznati rezultate: EU osudila izbore na okupiranim teritorijama na istoku Ukrajine

EU poziva Moskvu da se "odmah, potpuno i bezuslovno povuče" sa teritorije Ukrajine, dodao je Borelj.

11.09.2023. 15:49
  • Podeli:
izbori okupirane teritorije Ukrajina AP via Tanjug-64ff19fa85e19.webp Foto: AP via Tanjug

Evropska unija (EU) je u ponedeljak osudila izbore koje su ruske vlasti održale na ukrajinskim teritorijama nazivajući ih "lažnim", saoptivši da odbija da prizna rezultate "nelegitimnih" glasova, prenosi Anadolu.

Visoki predstavnik EU-a za spoljnu politiku i sigurnost Žozep Borelj "najoštrije je osudio nelegitimne takozvane 'izbore' u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju i u delovima ukrajinskih regija Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson".

Borelj je odbacio "uzaludni pokušaj" Rusije da "normalizuje svoju ilegalnu vojnu kontrolu i pokušaj aneksije delova ukrajinskih teritorija" i naglasio da EU nikada neće priznati rezultate izbora.

Iz EU navode da su izbori održani u jeku "rasprostranjenog i sistematskog kršenja i zloupotrebe ljudskih prava, kao i zastrašivanja i sve veće represije nad građanima Ukrajine".

Borelj je, međutim, pohvalio "hrabrost stanovnika Ukrajine koji su se usprotivili lažnom glasanju i koji su se i dalje odupirali ruskoj okupaciji".

EU poziva Moskvu da se "odmah, potpuno i bezuslovno povuče" sa teritorije Ukrajine, dodao je Borelj.

Širom Rusije i ilegalno pripojenih ukrajinskih regija od 6. do 8. septembra održani su regionalni i opštinski izbori.

Prema ruskim državnim medijima, stranka Jedinstvena Rusija predsednika Vladimira Putina osvojila je više od 70 posto glasova u Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu, ukrajinskim teritorijama koje su pripojene Rusiji prošle godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()