Nemačka dan nakon ozbiljne pretnje od državnog udara

Nemačka policija pravovremeno je pokrenula akciju protiv grupeekstremista osumnjičenih za planiranje državnog udara

08.12.2022. 13:52
  • Podeli:
princ Heinrich Reuss_Boris Roessler dpa-6391d262088b0.webp Foto: Boris Roessler/dpa

Zvaničnici bezbednosnih službi najavljuju nove optužnice, dok je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Feser najavila "filtriranje" ekstremista iz javnih službi.

U racijama u Nemačkoj sudelovalo je oko 3.000 policajaca. Po nalogu saveznog državnog tužilaštva hapšenja su takođe izvršena u Austriji i Italiji. Među uhapšenima su jedan aktivni i dva bivša vojnika Bundesvera, jedan sudija i muškarac plemićkog porekla.

Građani Rajha

Po nalogu saveznog državnog tužilaštva uhapšeno je 25 osoba zbog sumnje za zločinačko udruživanje s ciljem rušenja nemačkog političkog sistema.

Osumnjičenici su deo grupe pod nazivom Građani Rajha (Reichsbuerger) i sledbenici su ekstremističke ideologije koja se bazira na kontinuitetu nacizma i Nemačke u granicama pre Drugog svetskog rata.

Grupa odbacuje cjlokupni državni sistem Nemačke i zalaže se za njegovo rušenje, tvrde tužioci.

Predsednik Savezne kriminalističke policije Holger Minh u sredu uveče je u specijalnoj emisiji televizije ZDF govorio o 54 optuženika i pretrazi više od 150 lokacija, na kojima je policija pronašla oružje. Minh je najavio još optužbi.

Pratili su ih od početka godine

Predsednik agencije za zaštitu ustava, Tomas Haldenvang, rekao je za ZDF da su službe pratile Građane Rajha od početka godine i da su imali jasnu predstavu o razvoju njihovih planova.

"Bezbednosne službe sve vreme su kontrolisale situaciju", dodao je Haldenvang. "Onog trenutka kada su krenuli u napad na tu grupu, opasnost je već bila sasvim realna".

Minh je objasnio da je policija čekala trenutak kada će prikupiti dokaze o udruživanju u kriminalnu grupu za terorizam. Nije bilo jasno kada je organizacija nameravala da pokuša državni udar, ali vlasti "više nisu mogle čekati".

Prema njemu, Građani Rajha imali su veće koje je donosilo odluke i oružano krilo zaduženo za izvršenje.

Krenuli smo kada su bili spremni da nešto urade

Državni tužila Peter Frank objasnio je za TV ARD trenutak racije.

"Krenuli smo od toga da su ljudi u udruženju bili potpuno odlučni da nešto urade", rekao je.

Stručnjak za terorizam Peter Neuman rekao je Uredničkoj mreži Nemačke da su građani Rajha bez sumnje ozbiljna pretnja.

n

"Sposobni su i voljni da izvedu ozbiljne terorističke napade na državu", rekao je. "Oni su formulisali narativ otpora i pretpostavljaju da imaju legitimitete da pruže oružani otpor državi".

Feser je gostujući na ARD-u pozdravila akciju bezbednosnih službi i policije.

"Bio je to vrlo, vrlo jak udarac, kakav bi i trebao da bude u demokratiji sposobnoj da se brani", rekla je.

Filtriranje ekstremista iz javnih službi

"Grupa je bila posebno opasna jer je imala oružano krilo i ljude koji su nekada bili dio Bundesvera, koji su bili dobri s oružjem", dodala je Feser.

Ocenila je da nikome ko ima fantazije o državnom udaru i rušenju demokratskog sistema nije mesto u javnoj službi te najavila zakonske izmene za jednostavnije "filtriranje".

"Moramo se brže rešavati takvih neprijatelja ustava", rekla je.

"Malo sam bez reči jer poslednjih godina nismo više radili na tome", dodala je minisrarka, napomenuvši da dolazi detaljnije sagledavanje, posebno oružanih snaga poput Bundesvera i savezne policije.

Feser je početkom godine najavila oštriji pristup državnim službenicima a s ekstremističkim stavovima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()