Nemačka i Francuska predstavile plan za proširenje EU: Neće svi u Uniju istom brzinom

Dokument predviđa i smanjenje broja komesara u Evropskoj komisiji i ograničenje broja evropskih poslanika na sadašnjih 751.

19.09.2023. 14:45
  • Podeli:
Evropski parlament_Foto Tanjug_AP Photo_Jean-Francois Badias-645a952db7c00.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Jean-Francois Badias

Francuska i Nemačka predstavile su danas Savetu ministara EU predlog unutrašnjih reformi koje bi omogućile uspešno funkcionisanje EU nakon proširenja na trideset i više članica, piše RTS.

Plan koji je na zahtev Berlina i Pariza izradila nezavisna grupa eksperata podržava određivanje 2030. godine kao ciljnog datuma za prijem novih zemalja, zalažući se da se sledeća Evropska komisija "posveti 2030. godini kao cilju i pripremi proširenje EU do tada".

U planu koje su evropskim ministrima u Briselu predstavle francuska i nemačka ministarka za Evropu Lorans Bon i An Lurman, predlaže se prelazak na većinsko odlučivanje u gotovo svim oblastima delovanja, povećanje budžeta EU i snažnija pravila za zaštitu vladavine prava i demokratije.

Šta francusko-nemački plan predviđa

Dokument predviđa i smanjenje broja komesara u Evropskoj komisiji i ograničenje broja evropskih poslanika na sadašnjih 751.

Predlog francusko-nemačke grupe eksperata zalaže se za prijem novih zemalja u grupama, po principu "regate", umesto istovremenog prijema svih kandidata, jer bi se tako zadržao princip napretka "na osnovu sopstvenih zasluga".

S druge strane, plan predviđa mehanizam po kojem nove članice na određeno vreme ne bi imale pravo veta u pitanjima proširenja, kako bi se izbeglo da blokiraju zemlje kandidate zbog bilateralnih problema.

Četiri principa 

Prema dokumentu, proces pristupanja treba da vode četiri glavna principa - poštovanje vladavine prava i demokratije, geopolitički razlozi, rešavanje međusobnih konflikata, dodatna finansijska i tehnička pomoć i demokratski legitimitet procesa.

Francusko-nemački plan predviđa i princip koncentričnih krugova unutar buduće proširene EU, odnosno neku vrstu "Evrope u više brzina".

Prema predlogu, postojala bi četiri različita kruga integracije – 1) uži krug, u kojem bi bile zemlje koje žele tešnju integraciju u određenim oblastima, 2) sadašnja EU, 3) pridruženi članovi i 4) Evropska politička zajednica – forum evropskih lidera koji uključuje zemlje unutar i izvan EU.

Izvori u Briselu navode da je francusko-nemački predlog "značajan korak napred" u tekućoj debati o pripremama za naredno proširenje EU. Očekuje se da će ideje izložene u predlogu biti osnova za debatu 27 lidera EU na samitu početkom oktobra u Granadi u Španiji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()