Nemačka: Istraga protiv ruskog oligarha bliskog Kremlju, pretresi na više lokacija

Ruski oligarh u sredu je bio u središtu akcije pretresa 24 stana širom Nemačke.

22.09.2022. 14:47
  • Podeli:
rsz_1nemačka_policija_matthias_balk_dpa-1663850842270.webp Foto: Matthias Balk/dpa

Ališer Usmanov koji je odan Kremlju našao se na listi sankcionisanih Evropske unije posle napada Rusije na Ukrajinu. Sada se osnovano sumnja da je prekršio sankcije. Istraga je i zbog pranja novca.

Pretresana vila

Pretres je bio i u vili na jezeru Tegernze, za koju se navodi da pripada Usmanovu. Javno tužilaštvo u Minhenu nije potvrdilo identitet osumnjičenog. 

Međutim, očevici su u sredu ujutru primetili policajce koji su pretresali vilu.

Oko 250 policajaca učestvovalo je u akciji u tri pokrajine.

Rus se sumnjiči da je upotrebio zamrznuta sredstva da plati nadzor svojih objekata u Gornjoj Bavarskoj i time prekršio sankcije EU.

Pod istragom su još četvorica saučesnika za koje se navodi da su kao čuvari objekata primali novac.

Blizak Putinov saradnik

Usmanov je, navodi se, Putinov blizak saradnik koji je rešavao njegove poslovne probleme, a ispred vile oligarha je često bilo demonstracija pošto je Rusija napala Ukrajinu.

Zbog sankcija su vlasti u aprilu zaplenile i luksuznu jahtu "Dibar" čija je vrednost procenjena na više od 500 miliona evra i važi za najskuplju na svetu, a vlasnica je Usmanovljeva sestra.

Jahta je u utorak uveče prebačena iz Hamburga u Bremen.

Tužilaštvo u Frankfurtu i Savezna kriminalistička policija istražuju i moguće pranje novca. 

Za osumnjičenog se navodi da je imao nekoliko transakcija između 2017. i 2022. u pokušaju da prikrije poreklo novca. Pritom je koristio svoju široku i složenu mrežu kompanija i korporacija, uglavnom u takozvanim ofšor državama.

Istražitelji smatraju da je moguće da je novac došao od kriminala, pre svega utaje poreza. 

Prema sadašnjim saznanjima, obim se kreće u desetinama miliona evra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()