Nemačka počinje obuku ukrajinske vojske za 'Leoparde'

Ukrajinski tenkisti bi za samo šest do osam nedelja trebalo da nauče osnove upravljanja nemačkim tenkovima, iako obuka za 'Leoparde' uobičajeno traje i po nekoliko godina

12.02.2023. 11:27
  • Podeli:
Leopard 2A4_tenk_obuka_Foto Reuters (2)-63e8c1b4ce882.webp Foto: Reuters

Nemačka će sledeće nedelje početi da obučava ukrajinske timove za upotrebu tenkova "Leopard 2", piše nemački Špigl.

List navodi da su prve grupe ukrajinskih vojnika vazdušnim putem već prebačene iz Poljske u Nemačku i da će polovinom sledeće nedelje početi njihova obuka na tenkovima "Leopard", na vojnom poligonu  inster u Donjoj Saksoniji, gde se ukrajinske jedinice već obučavaju za rukovanje borbenim vozilom "Marder".

Kako se navodi, Nemačka planira ubrzani kurs za ukrajinske vojnike, od kojih su neki došli direktno sa linije fronta u blizini grada Bahmuta.

Oni bi za samo šest do osam nedelja trebalo da nauče osnove upravljanja tenkovima "Leopard", a trebalo bi da uvežbavaju i interakciju tenkova "Leopard" i borbenih vozila "Marder". Uobičajeno, obuka timova za tenkove Leopard traje nekoliko godina.

Ako sve bude teklo prema planu, obučeni ukrajinski vojnici trebalo bi da se do kraja marta vrate na prve linije fronta u Ukrajini, kada bi Kijevu trebalo da budu i isporučeni tenkovi Leopard.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()