Nemačka pozvala Izrael da razjasni svaki incident koji uključuje UNIFIL u Libanu

Berlin je izrazio "veliku zabrinutost" zbog poslednjeg u nizu incidenata koje su prijavile snage "plavih šlemova", a koji su izazvali međunarodnu osudu.

21.10.2024. 15:05
  • Podeli:
bejrut, napad izraela na bejrut liban, izrael - 19 okt 2024 - Reuters-6714ea3d83aeb.webp Foto: Reuters

Nemačka je danas zatražila od Izraela da "razjasni svaki incident" koji uključuje mirovnu misiju Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), uključujući prijavljeno uništavanje posmatračkog tornja i ograde te misije.

Mirovne snage UN su u nedelju saopštile da je izraelski vojni buldožer "namerno srušio" osmatračnicu i ogradu UN u južnom Libanu.

Berlin je izrazio "veliku zabrinutost" zbog poslednjeg u nizu incidenata koje su prijavile snage "plavih šlemova", a koji su izazvali međunarodnu osudu, preneo je Gardijan.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Katrin Dešauer je rekla da nemačka Vlada očekuje da "izraelska strana razjasni svaki incident" i da objavi "rezultate istrage o ovom konkretnom incidentu".

"Bezbednost operacije koju je odobrio Savet bezbednosti UN i misije koja je sprovodi ne sme biti ugrožena", rekla je Dešauer.

Pet pripadnika UNIFIL-a povređeno je proteklih dana u tri odvojena izraelska napada u južnom Libanu. 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je, nakon početka kopnene operacije protiv Hezbolaha u Libanu 1. oktobra, snage UNIFIL-a da se povuku sa svojih položaja.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je rekao da ta zemlja i njena vojska "nemaju nameru" da nanesu štetu mirovnim snagama.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()