Nemačka vlada preuzela rafinerije u ruskom vlasništvu

Dramatična odluka nemačke vlade da preuzme rafinerije pod većinskim vlasništom ruskih kompanija bila je "dalekosežna u interesu bezbednosti" zemlje, rekao je u petak kancelar Olaf Šolc .

17.09.2022. 14:34
  • Podeli:
rafinerija pixabay.jpg Foto: Pixabay

Rusija više nije pouzdan partner, rekao je Šolc novinarima u Berlinu, dodajući da će njegova vlada učiniti sve moguće da obezbedi snabdevanje rafinerija sirovom naftom iz drugih izovra.

Vlada je ranije saopštila da pod državnu upravu savezne agencije za mrežne sisteme stavlja kompanije Rosnjeft Nemačka i RN Rifajning and marketing, odnosno njihove rafinerije: PCK u Švetu, MiRo u Karlsrueu i Bajernoil (Bayernoil) u Foburgu. Mera važi šest meseci.

PCK je jedna od najvećih rafinerija u Nemačkoj i posebno je važna jer gorivom snabdeva veliki deo istočnog dela zemlje, uključujući Berlin.

Šolc je najavio i ulaganje od milijardu evra u tu rafineriju u narednih nekoliko godina. To treba da osigura nastavak rada rafinerije i očuvanje oko 1.200 radnih mesta.

Nemačka preuzimanjem rafinerija, posebno PCK, otklanja masivan problem snabdevanja derivatima u sukobu sa Kremljom oko energenata.

Rusija je pre par sedmica potpuno isključila gasovod Severni tok 1, i to nakon što je još ranije isporuku smanjila na oko 40 odsto dogovorene.

Uz to, 1. januara u Evropskoj uniji na snagu stupa embargo na uvoz ruske nafte.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()