Nemci traže četvorodnevnu radnu nedelju

"Ona znači više vremena za život i manje stresa", rekao je Širdevan.

06.04.2023. 18:38
  • Podeli:
ofis kancelarija biro pixabay-1664199162137.webp Foto: Pixabay

Nemačka partija Levica podržala je planove najvećeg sindikata metalaca IG Metal da se uvede četvorodnevna radna nedelja sa punom platom.

"Četvorodnevna nedelja nije nikakva nerealna fantazija, već je u nekim zemljama odavno praksa", izjavio je kopredsednik Levice Martin Širdevan  za agenciju dpa.  

Iskustva iz Švedske, Islanda ili Belgije pokazuju da četvorodnevna radna nedelja smanjuje opterećenost poslom i povećava produktivnost. 

"Ona znači više vremena za život i manje stresa", rekao je Širdevan.

Šef pregovaračkog tima IG Metala za industriju čelika na severozapadu Nemačke Knut Gisler najavio je da će u sledeću rundu kolektivnih pregovora ući sa zahtevom da se uvede četvorodnevna radna nedelja uz punu platu.

Šef sindikata Jerg Hofman  rekao je da takav zahtev kao princip odjekuje i dalje od industrije čelika.

Širdevan je obrazložio da četvorodnevna radna nedelja smanjuje troškove prevoza i izdatke za energiju, što je dobro i za klimu. "Uz to, četvorodnevna nedelja bi učinila atraktivnijim sektore koji se sada žale na nedostatak radne snage", dodao je Širdevan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()