Neočekivan potez ruskih ministarstava: Moskva ukida talibane sa liste terorističkih organizacija?

Talibani su definitivno preuzeli vlast u Avganistanu 2021. godine

27.05.2024. 14:56
  • Podeli:
Talibani u Kabulu Foto: Reuters
Talibani u Kabulu

Ruska ministarstva spoljnih poslova i pravde prijavila su predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da se talibani mogu ukloniti sa liste terorističkih organizacija, izjavio je direktor Drugog odeljenja za Aziju pri Ministarstvu spoljnih poslova Zamir Kabulov.

On je agenciji TASS rekao da takav stav podržavaju brojna vladina tela i da je stav Ministarstva "pozitivan" po tom pitanju.

"To se mora učiniti. Bez toga će biti preuranjeno da se govori o priznavanju. Stoga se nastavlja rad na tom pitanju. Sva razmatranja prijavljena su vrhovnom rukovodstvu Rusije. Čekamo odluku", naveo je Kabulov.

Prema njegovim rečima, talibanske vlasti prešle su dug put ka međunarodnom priznavanju otkako su 2021. godine preuzeli vlast u Avganistanu.

"Međutim, postoji još nekoliko prepreka koje moraju da prevaziđu, nakon čega će ruske vlasti doneti odluku", istakao je Kabulov.

Kabulov je naglasio da Moskva ne planira da održava bilo kakve događaje sa talibanskim vlastima niti da šalje telegram povodom 105. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i Avganistana, te da je razlog to što ne postoji zvanično priznanje avganistanskih vlasti.

Talibani su započeli veliku operaciju preuzimanja vlasti u Avganistanu nakon što su SAD saopštile da povlače vojsku iz te zemlje. Bivši predsednik Avganistana Ašraf Gani pobegao je iz zemlje 15. avgusta 2021. godine i talibani su preuzeli vlast. Američka vojska se u potpunosti povukla iz Avganistana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()