Netanijahu naložio da se porodicama talaca potvrdi ubistvo Sinvara, Hamas nezvanično potvrđuje

Hamas još nije izdao zvanično saopštenje, dok su izraelska policija i vojska u zajedničkom saopštenju izjavili da je identifikacija tela i dalje u toku

17.10.2024. 18:40
  • Podeli:
jahja sinvar, 14 april 2024 - profimedia-0922449542-67113d2682d0d.webp Foto: Profimedia

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naložio je saradnicima da obaveste porodice talaca da je lider Hamasa Jahja Sinvar mrtav, prenosi izraelski Kanal 12. Udruženje porodica talaca ranije danas je pozvalo izraelsku vladu da iskoristi verovatno ubistvo Sinvara kako bi se obezbedio hitan dogovor o taocima.

Tajms of Izrael preneo je reči neimenovanog izraelskog zvaničnika koji je izjavio da je Sinvar ubijen u napadu na zgradu u Rafi, u južnom Pojasu Gaze.

Istovremeno, Hamas je upozorio na ''lažne vesti'', navodeći da se zvanične izjave ove militantne grupe objavljuju samo na Telegram kanalu ili veb-stranici.

Izraelska televizija Kan podseća da Izrael ima DNK uzorak Sinvara, pošto je ranije bio u izraelskom zatvoru. Telo ubijenog je u posedu izraelske vojske i DNK provera će omogućiti da se sa 100 odsto sigurnošću utvrdi da li je lider Hamasa eliminisan.

Nezvanično iz Hamasa

Neimenovani izvori iz Hamasa su tokom dana za Rojters izjavili da indicije iz Gaze pokazuju da je lider militantne grupe Jahja Sinvar ubijen u izraelskoj operaciji.

Hamas još nije izdao zvanično saopštenje, dok su izraelska policija i vojska u zajedničkom saopštenju izjavili da je identifikacija tela i dalje u toku, prenosi Tajms of Izrael.

''Fotografije zuba su poslate u policijsku medicinsku laboratoriju na pregled i sada se rade DNK testovi. Kada budu gotovi, biće moguće potvrditi  eliminaciju (Sinvara)“, kažu iz IDF i policije.

Sinvar je imenovan početkom avgusta za političkog vođu te militantne palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea u Teheranu.

Sinvar (61) stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži u enklavi. On je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima pre nego što je pušten 2011. godine u okviru razmene zatvorenika.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()