Netanjahu u Knesetu: Nema prestanka rata dok Izrael ne ostvari svoje ciljeve

Neimenovani zvaničnik izraelske vlade rekao je da Izrael neće pristati na drugu fazu sporazuma, koja uključuje potpuni prekid rata

03.06.2024. 19:45
  • Podeli:
benjamin netanijahu, kneset, 13 mart 2024 - profimedia-665dd7cf8bfbd.webp Foto: Profimedia

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je danas Komitetu za spoljne poslove i odbranu Kneseta da Izrael neće okončati rat u Pojasu Gaze dok ne ostvari svoja tri ratna cilja - uništenje Hamasovih vojnih i civilnih sposobnosti upravljanja, oslobađanje svih talaca i obezbeđivanje da Gaza ne predstavlja pretnju po Izrael.

Neimenovani zvaničnik izraelske vlade rekao je za Tajms of Izrael da je Netanijahu na sastanku Komiteta rekao da Izrael neće pristati na drugu fazu sporazuma, koja uključuje potpuni prekid rata, kako je rekao američki predsednik Džozef Bajden, ako se kosi sa nekim od ta tri cilja.

Ranije danas Netanijahu je izjavio da su ta tri cilja deo plana za prestanak rata koji je odobrio ''najviši nivo'' njegove vlade.

''Ovo nije nešto što sada dodajem. Nije nešto što dodajem jer sam pod pritiskom unutar koalicije. To je nešto o čemu smo se jednoglasno dogovorili u ratnom kabinetu'', rekao je Netanijahu.

Izraelski kabinet sinoć je u užem sastavu razgovarao o najnovijem predlogu za oslobađanje talaca i primirje, koji su iznele SAD.

Predlog SAD, koji je zasnovan na okviru koji je predložila izraelska vlada, predviđa tri faze koji bi trebalo da dovedu do oslobađanja svih talaca, okončanja rata i ponovne igradnje Pojasa Gaze, bez Hamasa na vlasti.

Ministri krajnje desnice u vladi premijera Benjamina Netanijahua Bezalel Smotrič i Itamar Ben Gvir zapretili su da će napustiti koaliciju ako ratna vlada pristane na takav dogovor.

Ranije danas američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa ministrom odbrane Joavom Galantom i šefom ratnog kabineta Benijem Gancom, i "pohvalio spremnost Izraela da postigne dogovor i naglasio da Hamas treba da prihvati dogovor bez odlaganja".

Prethodno je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da ukoliko Hamas pristane na predlog sporazuma da se okonča rat, SAD od Izraela očekuju da takođe prihvati plan.

Palestinska militantna grupa saopštila je u petak uveče da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog predloga koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden o trajnom prekidu vatre u Gazi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()