Netanjahu veoma odlučan u stavu: Treba izvršiti veći pritisak na Hamas da prihvati novi predlog sporazuma

On je rekao da je Izrael prihvatio najnoviji predlog, dok ga je Hamas odbio i čak hladnokrvno ubio šest izraelskih talaca

12.09.2024. 19:48
  • Podeli:
Benjamin Netanijahu_Netanyahu_Foto Reuters-64b2c2255ea8b.webp Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da bi trebalo izvršiti veći pritisak na palestinsku militantnu grupu Hamas da prihvati novi predlog sporazuma o Gazi, nakon što je Hamas saopštio da je samo spreman da prihvati sporazum o prekidu vatre bez novih uslova.

Glavni američki pregovarač, šef CIA Vilijam Berns, rekao je u subotu da će detaljniji predlog o prekidu vatre biti iznet u roku od nekoliko dana, preneo je Rojters.

Hamasov pregovarački tim sastao se juče sa katarskim i egipatskim posrednicima u Dohi i ponovio spremnost da sprovedu "trenutni" prekid vatre u Gazi na osnovu prethodnog predloga SAD bez novih uslova bilo koje strane, navela je a grupa u saopštenju.

"Hamas pokušava da sakrije činjenicu da se i dalje protivi sporazumu o oslobađanju talaca i ometa ga", naveo je Netanjahu u saopštenju.

On je rekao da je Izrael prihvatio najnoviji predlog, dok ga je Hamas odbio i čak hladnokrvno ubio šest izraelskih talaca.

"Svet mora da zahteva da Hamas odmah oslobodi naše taoce", istakao je Netanjahu.

Strane do sada nisu uspele da postignu dogovor o okončanju 11-mesečnog sukoba, međusobno se optužijući za uvođenje novih zahteva zbog kojih sporazum nije postignut, navela je agencija.

Pitanja koja nisu rešena uključuju kontrolu Filadelfijskog koridora, uskog dela zemlje na granici Gaze sa Egiptom, kao i oslobađanje pojedinih palestinskih zatvorenika koji su osuđeni zbog ubistava.

Predlog koji je u maju izneo predsednik SAD Džozef Bajden predviđao je prekid vatre u tri faze koji bi uključivao oslobađanje izraelskih i stranih talaca.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()