Nije bio pripremljen za užase sa kojima se suočio: Ispovest hirurga koji je radio u Gazi

Prema njegovim rečima, većina pacijenata je imala 13, 14, 15, 16 i 17 godina

01.05.2024. 16:10
  • Podeli:
napad gaza anadolija-65e0c7cfefb80.webp Foto: Anadolija

Američki vaskularni hirurg koji je napustio Gazu nakon što je radio kao volonter, rekao je danas da ga ništa nije pripremilo za razmere povreda sa kojima se tamo suočio.

Desetine pacijenata dnevno, većina njih mladi, većina suočena sa komplikovanim povredama izazvanim gelerima, većina završila sa amputacijama, rekao je on, preneo je Rojters.

"Vaskularna hirurgija je za starije pacijente i rekao bih da nikada nisam operisao nikoga mlađeg od 16 godina, a to je bila većina pacijenata koje smo operisali", kazao je Šarik Sajid iz Atlante, iz Džordžije, za britansku agenciju.  

Prema njegovim rečima, većina pacijenata je imala 13, 14, 15, 16 i 17 godina.

"Uglavnom rane od gelera, a to je nešto čime se nikada nisam bavio, to je bilo nešto novo", istakao je on.

Tokom boravka u Evropskoj bolnici u Gazi, Sajed je rekao da je njegov tim operisao između 40-60 pacijenata dnevno i da su to većinom bile amputacije.

Oko 70 odsto operacija koje je obavio odnosilo se na povrede od gelera, a ostale uglavnom na povrede od eksplozije i urušavanja zgrada.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()