Nije dobro: Vulkan na Islandu eruptirao četvrti put od decembra

Na Islandu postoji više od 30 aktivnih vulkana.

17.03.2024. 09:31
  • Podeli:
Tan2024-03-1700283837_3 vulkan rejkjanes island AP PhotoMarco di Marco-65f6a936c9ecd.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Marco di Marco

Vulkan na islandskom poluostrvu Rejkjanes eruptirao je ponovo sinoć, četvrti put od decembra, izbacujući velike količine lave u vazduh, saopštila je Islandska meteorološka služba.

Vulkan je poslednji put eruptirao početkom februara, što je dovelo do prekida centralnog grejanja za 20.000 ljudi, dok je lava uništila puteve i cevovode, prenosi Rojters.

Reč je o sedmoj erupciji u oblasti Rejkajnesa od 2021.

Island je seizmičko i vulkansko žarište pošto se nalazi između evroazijske i severnoameričke tektonske ploče, koje se kreću u suprotnim smerovima.

Islandske vlasti su počele da grade nasipe kako bi skrenule zapaljene tokove lave od domova i kritične infrastrukture. Na Islandu postoji više od 30 aktivnih vulkana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()