Nikad neizvesnija izborna trka u SAD: Demokrate listom prelaze u Trampov tim

Poslednja u nizu je demokratska predstavnica Tulsi Gabard

27.08.2024. 14:45
  • Podeli:
tramp tulsi gabard havaji AP PhotoCarolyn Kaster tanjug-66cdca48d76fb.webp Foto: AP PhotoCarolyn Kaster Tanjug

Bivša demokratska predstavnica Tulsi Gabard je podržala predsedničku kandidaturu Donalda Trampa, što je doprinelo njenom udaljavanju od stranke koju je želela da predstavlja pre četiri godine i povezivala se sa kritikama kandidata Republikanaca na račun potpredsednice Kamale Haris i haotičnog povlačenja iz rata iz Avganistana.

Pojavivši se u ponedeljak sa Trampom u Detroitu, Gabard, veteranka Nacionalne garde koja je služila dva roka na Bliskom istoku pre nego što je predstavljala Havaje u Predstavničkom domu, rekla je da kandidat Republikanaca "razume ozbiljnu odgovornost koju predsednik i vrhovni komandant snose za svaki naš život".

Par se pojavio u Udruženju Nacionalne garde Sjedinjenih Država na treću godišnjicu samoubilačkog napada koji se desio 26. avgusta 2021. godine na međunarodnom aerodromu "Hamid Karzai", u kojem je poginulo 13 američkih pripadnika vojske i više od 100 Avganistanaca.

Gabard je ranije u ponedeljak bila sa Trampom na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, gde je bivši predsednik položio vence u čast trojice ubijenih pripadnika vojske — narednika Nikol Gi, štabnog narednika Darin Huver i štabnog narednika Rajana Knausa.

Gabard je u ponedeljak pohvalila Trampa što je "imao hrabrosti da se susreće sa protivnicima, diktatorima, saveznicima i partnerima podjednako u potrazi za mirom, gledajući na rat kao na poslednje sredstvo".

Ona je osudila Belu kuću pod kontrolom Demokrata jer su SAD sada "suočene sa višestrukim ratovima na više frontova u regionima širom sveta i bliže ivici nuklearnog rata nego što smo ikada ranije bili".

Tim bivšeg predsednika saopštio je kasnije u ponedeljak da će Gabard biti u ulozi moderatora u gradskoj većnici sa Trampom, koju je kampanja planirala za četvrtak u La Krosu u Viskonsinu.

Gabard je dugo signalizirala određeni nivo podrške Trampu, čak i dok je sedela u Predstavničkom domu kao demokrata. Ona je 2019. bila jedini poslanik koji je glasao "prisutan" kada je Predstavnički dom pokušao da opozove Trampa zbog njegovih poslova sa Ukrajinom.

Gabard je tokom četiri mandata u Predstavničkom domu bila poznata po tome što je zauzimala pozicije koje su bile u suprotnosti sa establišmentom njene partije. Bila je rana i glasna pristalica senatora Bernija Sandersa na predsedničkim izborima 2016. godine, zbog čega je postala popularna među progresivcima.

Ne tražeći reizbor 2020. godine, Gabard se sama kandidovala za predsednika, rekavši da su ratovi Sjedinjenih Država na Bliskom istoku destabilizovali region, učinili SAD manje bezbednim i koštali hiljade američkih života, a da su demokrate i republikanci podjednako krivi.

Ona je kritikovala tužilačke zapise Haris tokom debate za nominaciju i na kraju je pobedila u trci za nominaciju, a koju je predsednik Džo Bajden na kraju osvojio.

Gabard je podržavala Bajdena, ali je postala nezavisni kandidat dve godine kasnije, rekavši da je Demokratskom strankom dominirala "elitistička kabala ratnih huškača" i "woke" ideologa.

U godinama otkako je vodila kampanju za nekoliko istaknutih republikanaca, postala je saradnik "Fox News-a" i pokrenula podkast.

Još jedan bivši demokratski predsednički kandidat takođe je nedavno podržao Trampa. Prošle nedelje, nezavisni kandidat Robert F. Kennedi Mlađi — koji se prošle godine kandidovao kao demokrata izazivajući Bajdena za nominaciju — suspendovao je svoju kampanju i rekao da podržava Trampa na opštim izborima, piše AP, prenosi Euronews Srbija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()