Norvežani protiv ekologa: Ma kakva priroda, ima da se rudari po dnu Severnog okeana

Političari su saopštili da će norveški parlament Strotinget postepeno odobravati prve razvojne projekte vezane za eksploataciju

05.12.2023. 15:09
  • Podeli:
podvodni kabl, podmornica, dno okeana, more, okean, podvodno istraživanje - shutterstock-654ac0f829583.webp Foto: Shutterstock

Norveška manjinska vlada levog centra i dve velike opozicione stranke dogovorili su se danas, uprkos negodovanju ekologa, da otvore Severni ledeni okean za istraživanje morskog dna u potrazi za mineralima.

Političari su saopštili da će norveški parlament Strotinget postepeno odobravati prve razvojne projekte vezane za eksploataciju morskog dna, prenosi Rojters.

Norveška, koja je jedna od najbogatijih zemalja na svetu zbog svojih ogromnih rezervi nafte i gasa, procenjuje da na morskom dnu njenog kontinentalnog pojasa postoje značajni mineralni resursi.

Prema Norveškoj direkciji za naftu, na morskom dnu postoje sulfidne i manganove kore koje sadrže metale i minerale koji su ključni za pravljenje baterija, vetroturbina, računara i mobilnih telefona.

Ako se pokaže da je eksploatacija profitabilna i ekološki održiva, minerali sa morskog dna mogu da ojačaju norvešku privredu i olakšaju prelaz na održivu energiju, saopštilo je Ministarstvo nafte i energetike Norveške u junu.

"Ovo je katastrofa za more. Norveška sada dozvoljava nepovratne intervencije u oblastima gde je priroda potpuno nepoznata", rekao je šef lokalnog ogranka ekološke organizacije Grinpis, Frode Plejm.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()