Nova disciplina - politička fizika: CERN prekida saradnju sa oko 500 naučnika povezanih sa Rusima

CERN sarađuje sa oko 17.000 istraživača širom sveta

30.09.2024. 16:08
  • Podeli:
CERN - shutterstock-65c0f76ad4aca.webp Foto: Shutterstock

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) prekinuće saradnju sa oko 500 naučnika povezanih sa ruskim institucijama zbog ruskog napada na Ukrajinu, saopštila je danas ta organizacija.

CERN, sa sedištem u Švajcarskoj, najpoznatiji po studijama o fizičkim česticama i Velikom hadronskom sudaraču, neće obnoviti sporazum o saradnji sa Rusijom kada istekne 30. novembra 2024, preneo je Rojters.

Odluka znači da oko 400 do 500 naučnika u ruskim laboratorijama više neće moći da sarađuju sa CERN-om, rekao je portparol organizacije.

Saradnja i sa oko 15 beloruskih naučnika je prekinuta.

"CERN je međunarodna organizacija, ali nije ostrvo. Nije prihvatljivo podržavati naučna istraživanja kada se vode ratovi između zemalja koje su nekada imale osoblje koje je zajedno radilo u CERN-u", rekao je portparol.

Prema rečima portparola, kada je izbio rat, sve aktivnosti su obustavljene, ali je sada odluka postala formalnija.

Rusija je ranije kritikovala tu odluku, rekavši da je ispolitizovana, diskriminatorska i neprihvatljiva.

Ruski naučnici će moći da nastave da rade sa CERN-om ako ne budu povezani sa ruskim institutima, a oko 90 njih je odlučilo da prekine da radi za njih.

CERN sarađuje sa oko 17.000 istraživača širom sveta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()