Nova hapšenja i pretresi u aferi Katargejt: Evropski parlament potresa korupcioni skandal

Korupcioni skandal u Evropskom parlamentu vezan je za primanje mita od strane Katra i Maroka

10.02.2023. 14:48
  • Podeli:
Euorpski parlament u Strasbourgu_PIXABAY-638dffd6ae93a.webp Foto: Pixabay

Belgijski tužioci koji istražuju korupcionaški skandal koji je pogodio Evropski parlament izvršili su danas nove pretrese i započeli sa ispitivanjem poslanika kome je prošle nedelje ukinut imunitet od krivičnog gonjenja.

Tužioci su u saopštenju naveli da je član Evropskog parlamenta (EP), sa inicijalima M.T, za koga je neimenovani izvor rekao da je belgijski političar Mark Tarabela, priveden rano jutros, prenosi Rojters.

Grčka poslanica u Evropskom parlamentu Eva Kaili, bivši član parlamenta iz Italije Pjer Antonio Panceri, kao i još dvoje drugih bivših članova EP, nalaze se u belgijskom pritvoru zbog optužbi za korupciju i pranje novca u vezi sa navodnim isplatama iz Katara i Maroka.

Panceri je pristao da sarađuje sa belgijskim vlastima u zamenu za smanjenu kaznu.

Partner Eve Kaili, Frančesko Đorđi, koji je takođe u pritvoru i koji je priznao uzimanje mita, rekao je da sumnja da je Tarabela primao novac od Katara.

Tarabelin advokat je rekao da je taj bivši poslanik Evropskog parlamenta dva puta posetio Katar i da je bio potpuno transparentan u vezi sa tim putovanjima, kada je obilazio gradilišta i radne kampove, sa ciljem da radi na rešavanju ljudskih i radnih prava i slobode izražavanja u toj zalivskoj zemlji, prenosi Rojters.
Podsetimo, bivša potpredsednica evropskog parlamenta uhapšena je početkom decembra a hapšenje je, preneli su tada mediji, u vezi sa istragom o korupciji koja uključuje domaćina Svetskog prvenstva u Kataru. Tom prilikom u njenoj je kući nađena velika količina evra u kešu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()