Nova predizborna anketa u Francuskoj: Desničarska stranka Nacionalno okupljanje ima veliku podršku birača

Makrona podržava 22 odsto birača

23.06.2024. 08:30
  • Podeli:
marin le pen žordan bardela reuters-1667648932875.webp Foto: Reuters

Krajnje desničarska francuska stranka Nacionalno okupljanje (RN) imaće podršku 35 odsto birača u prvom krugu parlamentarnih izbora 30. juna, pokazuju rezultati poslednje ankete za list Eko i Radio klasik.

Takve prognoze potvrđuju nedavnu ubedljivu pobedu ove političke partije na izborima za Evropski parlament održanim 9. juna na kojima su dobili podršku 31,4 odsto glasača, navodi Eko.

 Ova stranka ima jasnu prednost nad Novim narodnim frontom (NFP), koji ima podršku od 28 odsto birača, ali i nad centrističkom koalicijom predsednika Francuske Emanuela Makrona koju podržava 22 odsto učesnika ankete. 

Lider krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN) Žordan Bardela izjavio je da ima ambiciju da postane premijer, na čelu vlade nacionalnog jedinstva zasnovane na apsolutnoj većini.

Zajedno sa glasovima konzervativne stranke Republikanci, koji su formirali izborni savez sa RN, ukupan rezultat francuske konzervativne desnice bi mogao dostići više od 37 odsto, preneo je ranije Rojters.

Prema rezultatima nedavne Ifopove ankete savez levičarskih partija ima podršku 28 odsto birača.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()