Novi detalji o padu ukrajinske rakete: Poljska neće aktivirati član 4 NATO-a

Poljska je zaključila da se radi o nenamernom napadu na njenu teritoriju

17.11.2022. 09:33
  • Podeli:
nato_rusija - reuters-1668593877486.webp Foto: Reuters

Poljski premijer Mateuš Moravjecki potvrdio je da se neće pozvati na član 4 Severnoatlantskog ugovora u vezi sa padom projektila u selu Prževodovu u blizini granice sa Ukrajinom, a u kojem su ubijene dve osobe.

"Stalno održavamo konsultacije sa saveznicima, ali u okviru sporazuma o odbrani postoji član 4, koji primorava strane da se konsultuju u vanrednim situacijama. Dogovorili smo se da proverimo da li ima osnova za primenu člana 4", rekao je Moravjecki, prenela je ukrajinska "Pravda".

On je dodao da je razvoj događaja u vezi s padom rakete doveo do zaključka da se ne radi o namernom napadu na teritoriju Poljske.

"Stoga se nismo pozivali na član 4. Ovaj pristup je naišao na dobar prijem kod naših NATO saveznika", rekao je on za kanal TVP.

U članu 4 NATO ugovora se navodi da će se države članice konsultovati kada god po mišljenju bilo koje od njih budu ugroženi njen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost.

Podsetimo, iako se na početku verovalo da je reč o ruskoj raketi to je kasnije demantovao. I američki predsednik Džo Bajden osporio je danas izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da raketa koja je pala u Poljsku, kada su poginule dve osobe, nije ukrajinskog porekla.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()