Novi gaf Bajdena: Američki predsednik pomešao Angelu Merkel sa Helmutom Kolom

Pre nekoliko dana pomešao je Makrona sa Miteranom

08.02.2024. 16:26
  • Podeli:
Džozef Bajden_Joe Biden_Foto Reuters-63f4fe913fd66.webp Foto: Reuters

Američki predjednik Džozef Bajden opisao razgovor koji je vodio sa Angelom Merkel 2021. godine kao konverzaciju sa pokojnim njemačkim kancelarom Helmutom Kolom, koji je umro 2017. godine, što je bila njegova druga takva zabuna ove nedelje.

Na prijemu u NJujorku, na kojem je prikupljen novac za njegovu predsedničku kandidaturu, Bajden (81) je promenio priču koja je glavna komponenta njegovog govora i uključio Kola umesto Merkelove, koja je bila na vlasti u vreme te konverzacije na samitu G7 2021. godine.

Bajden je govorio o napadu na Kapitol SAD 6. januara 2021. godine od pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, koji se ove godine kandiduje za republikansku predsedničku nominaciju.

"Kada sam prvi put izabran za predsednika, otišao sam na sastanak G7 sa sedam šefova država u Evropi i Velikoj Britaniji. Seo sam i rekao: `Pa, Amerika se vratila`, a predsednik Francuske me je pogledao i rekao: `Koliko dugo?` Nikada nisam razmišljao o tome na ovaj način", rekao je Bajden.

Bajden je dodao da ga je "onda Helmut Kol iz Nemačke pogledao i rekao: `Šta biste rekli, gospodine predsedniče, ako biste sutra ujutru pogledali `London Tajms` i saznali da je 1.000 ljudi razvalilo vrata britanskog parlamenta i ubilo neke ljude koji su im bili na putu", rekao je Bajden.

Bela kuća za sada nije komentarisala ovu grešku.

Ranije ove nedelje, govoreći o samitu G7 2021, Bajden je pomešao francuskog predsjednika Emanuela Makrona sa pokojnim Fransoom Miteranom, koji je bio na vlasti od 1981. do 1995. i umro 1996. godine.

Tramp (77) je takođe pogrešno identifikovao ljude. Nedavno je pomiješao republikansku protivnicu Niki Hejli sa Nensi Pelosi, demokratom iz Kalifornije koja je bila predsednik Predstavničkog doma u vreme kada je on bio na vlasti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()