Novi migrantski talas ka EU: Austrija primila rekordan broj zahteva za azil

U Austriji je, srazmerno broju stanovnika, podneto najviše zahteva za azil od svih zemalja EU

18.11.2022. 15:12
  • Podeli:
austrijska policija reuters-1666337839093.webp Foto: Profimedia

Austrija je suočena sa rekordnim brojem podnetih molbi za dobijanje azila, koji je veći od onog za vreme migrantskog talasa 2015. godine.

Tokom ve godine, do 6. novembra, kako pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova, podneto je 95.214 zahteva za azil.

U poređenju sa drugim zemljama EU Austrija je primila najveći broj po glavi stanovnika.

Naime, u Nemačkoj, koja ima deset puta više stanovnika, podneto je do sada 158.353 zahteva za azil.

U Italiji je podneto 67.917 zahteva za azil.

U Mađarskoj, kroz koju ide balkanska ruta prema zapadnoj Evropi, podnet je svega 41 zahtev za azil.

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl kritikovao je da je politika prema migrantima austrijske vlade neuspešna.

On je zatražio da se od Austrije napravi „tvrđava“, sa ogradom u kritičnim graničnim regionima.

Podsetimo, EU je danas dala "zeleno svetlo" Fronteksu  za otpočinjanje pregovora s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u okviru novog mandata te agencije EU za zaštitu granice.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()