Objavljen identitet napadača iz Zolingena: U pitanju je čin terorizma

Reč je o mladiću koji ima 26 godina

25.08.2024. 20:59
  • Podeli:
Tan2024-08-2514111971_0 napad u zolingenu Uli Deckdpa via AP-66cb7d329fa3b.webp Foto: Tanjug/Uli Deck/dpa via AP

Osumnjičeni za napad u Zolingenu u kojem su tri osobe ubijene a osam povređeno identifikovan je kao 26-godišnji Sirijac Isa Al H., a premijer pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, Hendrik Vist, opisao je napad kao akt terorizma.

Tužilaštvo u Diseldorfu saopštilo je da se sumnja da je napadač pripadnik Islamske države, prenosi Rojters.

Prezime osumnjičenog nije saopšteno zbog nemačkih zakona o privatnosti. 

Tužioci su naveli da je “zbog svojih radikalnih islamističkih uverenja” on pokušao da ubije što više ljudi za koje je smatrao da su nevernici, ubadajući ih više puta nožem u vrat i gornji deo tela.

Osumnjičeni je živeo u domu za izbeglice u Zolingenu koji je juče pretražen, kazao je ministar unutrašnjih poslova pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, Herbert Rojl. 

Magazin Špigl preneo je, citirajući neidentifikovane bezbednosne izvore, da je osumnjičeni došao u Nemačku krajem 2022. i zatražio azil.

Nemačko savezno tužilaštvo preuzelo je istragu o napadu nožem u gradu Zolingen, u kojem su u petak ubijene tri, a povređeno osam osoba, navodeći da se sumnja na terorizam.

Nemačka policija je saopštila da je uhapsila muškarca osumnjičenog za napad u gradu Zolingenu, da je reč o Sirijcu i da je on priznao zločin.

Teroristička organizacija Islamska država (IS) preuzela je u subotu odgovornost za napad u Zolingenu. IS je naveo da je napadač ciljao hrišćane i da je "vojnik Islamske države", koji je izveo napad "kako bi osvetio muslimane u Palestini i širom sveta".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()