Obrt u Zaporožju: Amerikanci traže od Rusa da ne diraju njihovu nuklearnu tehnologiju na nuklearki

Prema saopštenju američke televizije, SAD su pozvale Rusiju da ne dira te "nuklearne tehnologije".

19.04.2023. 13:53
  • Podeli:
ne-zaporozje-zaporizja-reuters-639346f83d796.webp Foto: Reuters

Ministarstvo pravde SAD pozvalo je Rusiju da "ne dira američke nuklearne tehnologije" na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, saopštila je televizija Si-En-En.

Televizija je došla u posed pisma koje je šef Odeljenja za politiku neširenja nuklearnog naoružanja pri Ministarstvu energetike SAD Andrea Ferkile 17. marta uputio generalnom direktoru ruske državne korporacije "Rosatom" Alekseju Lihačovu.

U njemu se navodi da se u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani u Energodaru "nalaze nuklearne tehničke informacije koje potiču iz SAD i čiji izvoz kontroliše vlada SAD", te da "neovlašteni pristup tehnologiji i podacima koji podležu kontroli izvoza predstavljaju kršenje zakona SAD".

Prema saopštenju američke televizije, SAD su pozvale Rusiju da ne dira te "nuklearne tehnologije".

Međutim, nije navedeno o čemu se konkretno radi, prenosi "Sputnjik".

Ministarstvo energetike SAD nije preciziralo da li je američka strana dobila odgovor od "Rosatoma".

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra pokraj grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju energetskih blokova.

Krajem februara 2022. godine kontrolu nad objektom su preuzele ruske snage.

Od tada ukrajinska vojska periodično granatira kako stambena naselja Energodara, tako i teritoriju nuklearne elektrane.

Do sada ruska strana nije pominjala "američku nuklearnu tehnologiju" u zaporoškoj elektrani.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()