Odlazak Marin Le Pen sa čela partije Nacionalnog okupljanja

Le Pen će naslediti mladi Žordan Bardela

05.11.2022. 12:51
  • Podeli:
marin le pen žordan bardela reuters-1667648932875.webp Foto: Reuters

Dvadesetsedmogodišnji Žordan Bardela izabran je danas za novog predsednika Nacionalnog okupljanja, francuske partije krajnje desnice koju je 11 godina vodila Marin Le Pen.

Bardela je osvojio 84,84 odsto glasova članova partije, a njegov protivnik Luj Alio dobio je 15,16 odsto, objavio je Rojters. 

Alio je blizak saradnik Le Penove.

Bardela je tako ujedno postao i prvi predsednik te partije koji nije član porodice Le Pen.

Le Penova je vođstvo u partiji nasledila od svog oca Žan-Mari Le Pena pre više od decenije, a iako nije uspela da iznese pobedu na predsedničkim izborima i da proletos pobedi Emanuela Makrona, partija je pod njenom palicom dobila značajnu političku moć na francuskom političkom nebu.

Nakon ponovnog izbora Makrona, Nacionalno okupljanje uspelo je da osvoji 89 mesta u nacionalnom parlamentu što je značilo gubitak apsolutne većine za Makronovu partiju.

Le Penova je ranije najavila da napuštanje liderskog mesta u partiji za nju konkretno znači fokusiranje na vođenje parlamentarne grupe Nacionalnog okupljanja i po svemu sudeći pripremu za još jednu predsedničku bitku 2027. godine.

Sam Alio uputio je nedavno oštre kritike Bardelu, rekavši da daje podršku jačanju belih supermatističkih grupa što je neprihvatljivo za Nacionalno okupljanje koje sada pokušava da se dokaže kao partija koja može da vlada ujedinjenom državom.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()