Odlučujuća bitka na obalama Dnjepra: Da li će Ukrajinci uspeti ponovo da osvoje Herson?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je u video obraćanju da ima dobrih vesti sa ratišta.

27.10.2022. 14:26
  • Podeli:
ukrajina rat reuters-1666441700404.webp Foto: Reuters

Ruske snage nastavljaju udare u dva istočna grada dok traje odlučujuća bitka za strateški važan grad Herson, ali prema navodima ukrajinske strane uspešno im odelevaju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je u video obraćanju da ima dobrih vesti sa ratišta, ne navodeći o kakvim je vestima reč, niti je dao objašnjenje šta se trenutno dešava u južnom Hersonu.

Ruske snage pokušale su u više navrata da zauzmu Bahmut koji se nalazi na glavnom putu prema gradovima Slavjansk i Kramatorsk pod kontrolom Ukrajine.

Nadolazeća bitka za grad Herson na ušću reke Dnjepar odrediće hoće li Ukrajina uspeti da oslabi ruski pritisak na jugu.

Prema rečima ministra odbrane Ukrajine Oleksija Reznikovavlažno vreme i neravan teren otežavaju kontraofanzivu Kijeva u Hersonu.

Pad kapaciteta električne energije u Kijevskoj oblasti

KIjevska oblast, uključujući i samu prestonicu Ukrajine, suočava se sa deficitom kapaciteta za proizvodnju električne energije od 30 odsto nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu tokom noći, saopštio je danas regionalni guverner Oleksij Kuleba. "Neprijatelj je sinoć oštetio objekte energetske infrastrukture našeg regiona. Jedan broj objekata od ključnog značaja je onesposobljen", rekao je Kuleba u video snimku na Telegramu.

Vojna administracija Kijevske oblasti upozorila je da Kijevska oblast mora da se pripremi za "hitne nestanke struje na neodređeni period" zbog ruskih udara, prenosi Rojters.

Ukrajinska državna kompanija "Ukrenergo" saopštila je ranije danas da su ruske snage tokom noći pogodile elektrodistribucionu mrežu u centralnim regionima Ukrajine i da su moguće dalje restrikcije energije.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je za danas vanredno obraćanje u 15,00 časova.

Rusija je pojačala napade na ključnu infrastrukturu Ukrajine, uključujući i na elektrodistribucionu mrežu prethodnih nedelja, zbog čega je nekoliko miliona ljudi ostalo bez struje i grejanja.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()