OEBS: Rusija mora da odgovara za sva kršenja međunarodnog prava

Agresija Rusije mora prestati, ovaj rat je pretnja evropskoj i globalnoj bezbednosti i stabilnosti, poručuje OEBS

24.02.2023. 20:29
  • Podeli:
osce profimedia-0622039280-63b156b5f317c.webp Foto: Profimedia

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani, zajedno sa poljskim i finskim kolegama Zbignjevom Rauom i Pekom Havistom, izdao je saopštenje povodom prve godišnjice rata u Ukrajini u kojem se navodi da se mora osigurati da ne bude nekažnjivosti za međunarodne zločine počinjene u Ukrajini i protiv nje, uključujući ratne zločin i zločine agresije počinjene u toj zemlji.

"Naša današnja poruka je jasna: agresija Rusije mora prestati. Rusija mora da okonča svoja kršenja međunarodnog prava, kao i principa i obaveza OEBS-a. Stojimo uz Ukrajinu u vreme kada je to potrebno i u potpunosti podržavamo njen suverenitet i teritorijalni integritet unutar njenih međunarodno priznatih granica i priznajemo njeno inherentno pravo na samoodbranu", navodi se u saopštenju.

Ono je izdato nakon konferencije OEBS-a u Beču, a u njemu se naglašava uloga OEBS-a u bezbednosnom poretku Evrope.

"Stojimo uz Ukrajinu u vreme kada je to potrebno i u potpunosti podržavamo njen suverenitet i teritorijalni integritet unutar njenih međunarodno priznatih granica i priznajemo njeno inherentno pravo na samoodbranu", piše u saopštenju.

Kako je istaknuto, hiljade su umrle, milioni su bili primorani da napuste svoje domove, a čitavi gradovi sravnjeni.

"Ovaj rat je pretnja evropskoj i globalnoj bezbednosti i stabilnosti. Ključno je osigurati odgovornost za kršenja i zloupotrebe ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Rusija mora da odgovara za sva kršenja međunarodnog prava", navodi se u saopštenju.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()