Ofanziva u punom jeku: Rusi osvojili strateški važno mesto na istočnom frontu

Preuzimanje kontrole nad Očeretinom strateški važno za rusku vojsku, pošto se to selo nalazi na komandnoj visini

05.05.2024. 14:06
  • Podeli:
očetrina dnr ukrajina KhersonGreen via AP tanjug-663775b0e1453.webp Foto: KhersonGreen via AP/Tanjug

Ruske trupe preuzele su punu kontrolu nad selom Očeretino u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su borci grupe trupa „Centar“ takođe poboljšali taktičku situaciju i porazili formacije dve brigade Oružanih snaga Ukrajine u Arhangelskoj i Novgorodskoj oblasti DNR.

Ruska vojska je tokom dana odbila osam kontranapada ukrajinskih jurišnih aviona u oblastima Novokalinovo, Očeretino, Solovjevo, Berdičej, Semenovka i Netajovo u DNR, prenosi RIA Novosti.

Očeretino, KhersonGreen via AP/Tanjug

Agencija navodi da je preuzimanje kontrole nad Očeretinom strateški važno za rusku vojsku, pošto se to selo nalazi na komandnoj visini i može poslužiti kao pogodna odskočna daska za razvoj ofanzive u dva pravca paralelno.

Osim toga, iz Očeretina se otvara put u pozadinu jedinica Oružanih snaga Ukrajine koje drže selo Novgorodskoje (Njujork), čije će oslobađanje biti ključ za Dzeržinsk (Toreck). 

Iz ovog grada ukrajinska vojska napada Gorlovku, jedan od najvećih gradova DNR, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Istovremeno, zauzimanje Očeretina će omogućiti presecanje logističkih ruta koje povezuju tri ključna vojna čvorišta za Oružane snage Ukrajine – Konstantinovku, Krasnoarmejsk (Pokrovsk) i Veliku Novoselku, navodi RIA.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()