Oglasio se Makron nakon protesta farmera: Traži od EU samo jedno

Makron je istakao da Francuska želi da ima jasne mere o uvozu iz Ukrajine

30.01.2024. 16:24
  • Podeli:
Emanuel Makron_Emmanuel Macron_Foto Reuters-6478e54490c53.webp Foto: Reuters

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da želi da EU reguliše uvoz piletine i žitarica iz Ukrajine i dozvoli fleksibilnost nekih poljoprivrednih pravila bloka kako bi se ublažilo nezadovoljstvo francuskih farmera.

Govoreći tokom državne posjete Švedskoj, dok farmeri traktorima blokiraju auto-puteve širom Francuske, Makron je izjavio da ne želi da nacrt trgovinskog sporazuma sa blokom "Merkosur" koga čine zemlje Južne Amerike bude potpisan u sadašnjem obliku.

"Tražili smo veoma konkretne stvari za naše poljoprivrednike", naglasio je Makron, koji će u četvrtak, 1. febraura, prisustvovati samitu lidera EU u Briselu.

Makron je istakao da Francuska želi da ima jasne mere o uvozu iz Ukrajine jer danas "po obimu i kvalitetu" postoje stvari koje destabilizuju evropsko tržište, bilo piletinu ili žitarice.

Makron je dodao da želi više fleksibilnosti u vezi sa nekim od zajedničkih poljoprivrednih pravila EU, uključujući i zemljište.

Francuska Vlada već je odustala od planova za postepeno smanjenje subvencija za poljoprivredni dizel i obećala da će ublažiti ekološke propise.

Vlada će, takođe, podstaći svoje kolege iz EU da pristanu na ublažavanje propisa o neobrađenim poljoprivrednim površinama.

Poljoprivrednici u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU, kažu da nisu dovoljno plaćeni, da su opterećeni preteranim propisima o zaštiti životne sredine i da se suočavaju sa "nelojalnom konkurencijom jeftinog uvoza".

Poljoprivrednici moraju da ispune određene uslove da bi dobili subvencije EU, uključujući zahtev da se četiri odsto poljoprivrednog zemljišta posveti "neproduktivnim" oblastima u kojima se priroda može oporaviti. To se može učiniti ostavljanjem zemlje na ugaru.

Dvojica zvaničnika EU rekla su Rojtersu juče da Evropska komisija razmatra izmene pravila o zemljištu na ugaru, kao što je zatražila Francuska, između ostalih opcija, da odgovori na zabrinutost poljoprivrednika.

Konkretnu podršku od Vlade traže i poljoprivrednici, koji su najavili proteste "do kraja".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()