Ogroman broj poginulih i ranjenih: Norveški general izneo procenu žrtava ukrajinsko-ruskog sukoba

Norveška, koja deli granicu sa Rusijom, članica je NATO-a od njegovog osnivanja 1949. godine.

23.01.2023. 12:19
  • Podeli:
Dnjepr_zgrada_Ukrajina_foto_TW-63c2d39eec050.webp Foto: Twitter

Blizu 180.000 vojnika je ranjeno i ubijeno u ruskim snagama tokom 11 meseci rata u Ukrajini, a oko 100.000 na ukrajinskoj strani, ne računajući oko 30.000 ubijenih ukrajinskih civila, procenio je komandant norveških oružanih snaga.

"Ruski gubici su blizu 180.000 mrtvih i ranjenih vojnika", rekao je načelnik generalštaba norveških oružanih snaga Eirik Kristofersen u intervjuu za TV2, ne precizirajući odakle dolaze podaci.

Norveška, koja deli granicu sa Rusijom, članica je NATO-a od njegovog osnivanja 1949. godine.

"Ukrajinski gubici su verovatno više od 100.000 mrtvih i ranjenih. Osim toga, Ukrajina ima oko 30.000 civilnih žrtava u tom strašnom ratu“, dodao je general.

Rusija i Ukrajina mesecima ne objavljuju pouzdane podatke o svojim gubicima.

U novembru je Zajednički štab američkih armija Mark Majli rekao da ruska i ukrajinska vojska imaju više od 100.000 mrtvih i ranjenih svaka.

Uprkos velikim gubicima, „Rusija je sposobna da nastavi (ovaj rat) dugo vremena“, rekao je norveški general u nedelju, napominjući da Moskva ima kapacitete za mobilizaciju i proizvodnju oružja, prenosi "Jutarnji list".

Najviše zabrinjava da li će Ukrajina uspeti da zadrži rusko vazduhoplovstvo van rata, pošto ih je do sada sve držala podalje „zahvaljujući svojoj protivvazdušnoj odbrani“, rekao je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()