Okrutni čuvar iz logora za Srbe u Čelebiću: Američka porota osudila Kemu Mrndžića, pretvarao se da je izbeglica i Srbin

Prema saopštenju Sekretarijata za pravdu SAD, Mrndžić je u logoru Čelebići bio nadzornik stražara, a na suđenju je svedočilo pet preživelih logoraša

23.10.2024. 08:09
  • Podeli:
američka policija pixabay-1667725330820.webp Foto: Pixabay

 Porota u gradu Svampskot u američkoj saveznoj državi Masačusets osudila je, nakon dve nedelje suđenja, Kemala Mrndžića (52) poreklom iz Bosne i Hercegovine zbog prikrivanja učešća u progonu etničkih Srba tokom rata u BiH. 

On je osuđen i zbog iznošenja lažnih tvrdnji kako bi stekao status izbeglice u SAD, a potom i američki državljanin, saopštio je Sekretarijat za pravosuđe SAD.

Prema navodima Sekretarijata, Mrndžić je od američkih vlasti sakrio ulogu u zločinima nad srpskim zatvorenicima u logoru Čelebići 1992. godine i tako na prevaru stekao sertifikat o naturalizaciji i karticu socijalnog osiguranja, a na kraju i američki pasoš, prenosi Glas Amerike.

"Srceparajuće svedočenje preživelih iz Čelebića podsetilo nas je da ih fizički bol i duševni bol koje su Kemal Mrndžić i njegove kolege stražari naneli u tom zloglasnom logoru i dalje proganjaju, 30 godina kasnije", rekao je vršilac dužnosti američkog tužioca Džošua Levi.

On je dodao da je Mrndžić decenijama prikrivao svoje zločine, ali i da je "ozbiljno potcenio hrabrost ovih žrtava i posvećenost organa za sprovođenje zakona u pronalaženju i procesuiranju onih koji su uključeni u ratni progon".

Mrndžiću će konačna kazna biti izrečena naknadno. 

Dela za koja je osuđen kažnjiva su višegodišnjim zatvorskim i visokim novčanim kaznama, navodi Glas Amerike.

"Porota je proglasila Mrndžića krivim jer je lagao o svojoj prošlosti da bi došao u SAD po lažnom osnovu, prikrivajući da je radio kao čuvar u ozloglašenom logoru Čelebići, zatvoru sa dobro dokumentovanim slučajevima nasilja, zlostavljanja, pa čak i ubistava zatvorenika tokom rata u Bosni", rekao je Majkl Krol, specijalni agent zadužen za istrage o unutrašnjoj bezbednosti.

Prema saopštenju Sekretarijata za pravdu SAD, Mrndžić je u logoru Čelebići bio nadzornik stražara, a na suđenju je svedočilo pet preživelih logoraša, prepričavajući užasne uslove u vreme kada je on bio upravnik. 

Oni su govorili o višemesečnom zatočenju u tunelu bez svetla i vazduha, o svakodnevnim premlaćivanjima, ubistvima, seksualnom zlostavljanju, izgladnjivanju i drugim oblicima maltretiranja.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju istraživao je zločine počinjene u Čelebićima 1990-ih i osudio dvojicu glavnih komandanata logora i jednog čuvara za brojne zločine, uključujući ubistvo i mučenje. Za zločine u logoru Čelebići, nedaleko od Konjica, presude su donosili i sudovi u BiH.

Mrndžića su 1996. godine istražitelji ispitivali u vezi sa tim slučajem, ali ga međunarodne vlasti nisu optužile. Sekretarijat za pravosuđe SAD navodi da je Mrndžić nakon toga osmislio plan da napusti BiH tako što će preći u Hrvatsku i prijaviti se kao izbeglica u SAD, koristeći izmišljenu priču.

U svojoj izbegličkoj aplikaciji, lažno je tvrdio da je iz kuće pobegao nakon što su ga srpske snage zarobile ispitivale i zlostavljale, i da nije mogao da se vrati iz straha od budućeg progona, navodi Glas Amerike.

 U SAD je primljen kao izbeglica 1999. godine, a na kraju je postao naturalizovani američki državljanin deset godina kasnije. Optužnica protiv njega je podignuta u junu 2023. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()