Oprečni glasovi u UN: Amerikanci opravdavaju ubistva civila, Britanci digli glas proti Izraela

Da li je došlo do razmimoilaženja među saveznicima, da li je neko razvio savest ili je reč o tome da nije sinhornizovana akcija zločinaca iz Amerike i Britanije, pokazaće vreme

19.12.2023. 18:27
  • Podeli:
gaza_poginuli_anadolija -654b80dac319f.webp Foto: Anadolija

Zamenik stalnog predstavnika SAD pri Ujedinjenim nacijama Robert Vud izjavio je danas da se napadi Hamasa na Izrael od 7. oktobra moraju osuditi, te da se "ekstremističkoj grupi" ne sme dozvoliti da kontroliše Gazu u budućnosti. Vud, naravno, nije rekao da se moraju osuditi i napadi Izraela i ubistva hiljada dece u Pojasu Gaze, što jasno svedoči o dozvoli Amerikanaca da se ubijaju deca i drugi civili koji nisu njima po volji.

Vud je dodao da se Izraelu mora dozvoliti da brani svoj narod, kao i da je potrebno suprotstaviti se napadima pobunjeničke grupe Huti na međunarodne brodove u Crvenom moru.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN pozvao sve članice da rade na rešenju o dve države.

"Moramo da učinimo više kako bismo sprečili ovu opasnu dehumanizaciju", rekao je Vud.

Istakao je da su neprihvatljive smrti novinara koji izveštavaju o ratu sa terena.

"U ovom trenutku se mora učiniti više kako bi oni bili zaštićeni", naveo je američki zvaničnik.

Patnja nevinih Palestinaca ne prestaje

Sa druge strane, iznenadio je zamenik stalnog predstavnika Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama Džejms Karijuki izjavio je danas da se u Pojasu Gaze "odvija humanitarna katastrofa" i da patnja nevinih Palestinaca ne prestaje.

On je dodao da Hamas i dalje drži više od 130 talaca unutar Gaze. 

"Mora da se uspostavi održivo primirje koje će prekinuti ovo nasilje. Hamas mora da prestane da ispaljuje rakete na Izrael. Svi taoci moraju da budu oslobođeni, a humanitarna pomoć mora da stigne u Gazu", rekao je Karijuki na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, to je jedini način da se postigne održiv mir zasnovan na rešenju o dve države. On je naveo da je Velika Britanija fokusirana na tri oblasti.

"Prvo, previše civila je ubijeno. Izrael mora da bude precizan u svojim naporima da odgovori na pretnju koju predstavlja Hamas. Drugo, treba da nastavimo da radimo na povećanju količine humanitarne pomoći koja ulazi u Gazi", rekao je Karijuki.

Dodao je i da Velika Britanija zabranuje ulazak u zemlju izraelskim naseljenicima koji vrše nasilje nad Palestincama na Zapadnoj obali. Karijuki je istakao da Izrael mora da učini više kada je reč o pozivanju na odgovornost izraelskih naseljenika.

"Ponavljamo naš poziv Izraelu da odmah i potpuno zaustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranoj palestinskoj teritoriji", poručio je britanski zvaničnik.

Naglasio je da su ta naselja nelegalna i da predstavljaju prepreku po uspostavljanje mira, kao i da ugrožavaju sprovođenje rešenja o dve države.

"Rešenje o dve države mora da postane realnost kako bi se osigurali pravda i mir za Palestince i Izraelce", rekao je Karijuki.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()