Optužen za curenje 'top secret' informacija: Američki uzbunjijvač pristao da se izjasni krivim

Tešeira je u pritvoru od prošlog aprila, nekoliko nedelja nakon što su osetljiva dokumenta dospela u javnost.

04.03.2024. 19:32
  • Podeli:
džek tešeira profimedia-65e6139928002.webp Foto: Profimedia

Bivši član američke Nacionalne vazduhoplovne garde Džek Tešeira, optužen za curenje strogo poverljivih vojnih i obaveštajih dokumenata, izjasniće se krivim po svih šest tačaka optužnice i prihvatiće zatvorsku kaznu u trajanju od 16 godina, a zauzvrat ga sud neće teretiti za optužbe u vezi sa špijunažom, javlja Ej-Bi-Si njuz.

On bi trebalo da se kasnije danas pojavi na saslušanju pred saveznim sudom u Bostonu, a sudija će, po članu 11. o saslušanjima, proceniti da li je priznanje dobrovoljno i adekvatno.

Prema potpisanom sporazumu o priznanju krivice podnetom sudu, Tešeira (22) je pristao da se izjasni krivim po optužbama koje ga terete za namerno zadržavanje i prenošenje informacija vezanih sa nacionalnom odbranom.

On je u pritvoru od prošlog aprila, nekoliko nedelja nakon što su osetljiva dokumenta dospela u javnost.

Istražitelji su naveli da je Tešeira zloupotrebio svoju poziciju kao sistemski administrator pri Nacionalnoj gardi Masačusetsa da dođe do dokumenata, a onda ih ilegalno proširio internetom koristeći platformu Diskord.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Tešeira se izjasnio da nije kriv.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()