Orban o poseti Moskvi: Mirovna misija se nastavlja

Kako je istakao ne može se sklopiti mir "iz udobne fotelje u Briselu"

05.07.2024. 12:47
  • Podeli:
orban tanjug-652ed14962ff8.webp Foto: Tanjug/EFE/VILLAR LOPEZ

Mađarski premijer Viktor Orban saopštio je danas da posetom Moskvi nastavlja mirovnu misiju, nakon što je nedavno u Kijevu razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

"Mirovna misija se nastavlja. Druga stanica: Moskva", naveo je Orban na društvenoj mreži Iks i objavio fotografiju na kojoj se vidi da je doputovao u rusku prestonicu. 

Orban, čija zemlja trenutno predsedava Savetu EU, prethodno je na Iksu istakao da se ne može sklopiti mir "iz udobne fotelje u Briselu".

"Čak i ako rotirajuće predsedništvo EU nema mandat da pregovara u ime EU, ne možemo da sedimo i čekamo da se rat nekim čudom završi. Služićemo kao važno sredstvo u pravljenju prvih koraka ka miru. To je ono što je naša mirovna misija", naveo je Orban. 

Orbanov portparol Bertalan Havasi ranije je za MTI izjavio da je Orban doputovao u Moskvu u okviru mirovne misije i dodao da se očekuje da će se Orban  sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj rekao je danas da Orban  nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu i da bi se njegov boravak u ruskoj prestonici odvijao isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

Orban je ranije danas u intervjuu za Radio Košut izjavio da Mađarska, kao zemlja koja trenutno predsedava Savetom EU,  nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

Mađarski premijer doputovao je u posetu Moskvi nakon što je 2. jula boravio u iznenadnoj poseti Kijevu, gde se sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()