Otkriven "tajni plan" Nemačke u slučaju rata sa Rusijom: Bundesver planira da se "provoza" auto-putem

Operacija bi trajala od tri do šest meseci

13.07.2024. 21:58
  • Podeli:
namačka vojska, vojska nemačke, bundesver - shutterstock_2186064661-6692dc9c32f8a.webp Foto: Shutterstock

Bundesver je razradio "Operativni plan Nemačke" (OPLAN DEU) u slučaju rata sa Rusijom, piše "Špigl”.

"Ako dođe do eskalacije na istočnom krilu NATO, stotine hiljada vojnika će morati da bude preraspoređeno. U tajnom dokumentu Bundesvera razrađen je akcioni plan u slučaju takvog razvoja događaja", piše kolumnista Rasmus Buhštajner.

Prema njegovim rečima, ključnu ulogu u snabdevanju istočnog krila igraće auto-put A2, koji se proteže od Oberhauzena u zapadnoj Nemačkoj do Berlina.

Kako se ističe, u slučaju zaoštravanja situacije, planirano je da se iz Holandije, Belgije i zapadnih regiona zemlje prebaci oko 800.000 vojnika i 200.000 jedinica tehnike. Operacija bi trajala od tri do šest meseci, a vojni konvoj bi mogao da se proteže na 13.000 kilometara, navodi Buhštajner.

Kako je precizirano, osiguravanje bezbednosti auto-puta A2 zahtevalo bi koordinaciju policije sa drugim civilnim organima. Međutim, kako navodi "Špigl", most Hoenvarte preko Elbe severno od Magdeburga, dugačak skoro 1.200 metara, biće jedno od uskih grla: u slučaju sabotaže ili raketnog napada, A2 će biti potpuno paralizovan.

"Konvoji bi trebalo da imaju mogućnost da se zaustave na svakih 300-500 kilometara. Potrebni su i alternativni pravci ako ne bude moguće koristiti glavne rute", ističe kolumnista.

U dokumentu "Operativni plan Nemačke" kao glavni zadatak se navodi obezbeđivanje raspoređivanja i snabdevanje NATO trupa gorivom, hranom i lekovima.

Ranije je Pentagon saopštio da će SAD 2026. godine početi sa razmeštanjem dalekometnih udarnih sistema u Nemačkoj, koji će značajno nadmašiti oružje koje se nalazi u Evropi. Reč je o raketama SM-6, "tomahavk" i "hipersoničnom oružju".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()